Panašioje situacijoje atsidūrė Vilnietė Rima, vieną pavakarį užsukusi į Vilniaus prekybos centre „Panorama“ esančią gėlių parduotuvę „Florisima“.

„Tarp kitų gėlių viename kibire buvo sumerkti raudoni bijūnų žiedai. Jų kaina nebuvo nurodyta, bet nepagalvojau nieko blogo ir paėmiau tris žiedus. Net žagtelėjau, kai prie kasos pasakė kainą – iš viso 12 Eur. Taigi, vienas bijūno žiedas – 4 Eur!“ – nuostabos neslėpė DELFI skaitytoja.

Perskaičiavus į litus vieno žiedo kaina būtų 13,81, o trijų – per 41 Lt. Moteris sakė neprisimenanti, kad panašios gėlės būtų kada nors anksčiau tiek kainavusios.

„Nors perkant bijūnus jie neatrodė kuo nors ypatingi, bet, per naktį jie išsiskleidė ir žiedai atrodo labai dideli. Manau, kad ne lietuviški, gal dėl to tiek ir kainuoja“, – pripažino mergina.

Nuotraukoje bijūnai, kuriuos DELFI skaitytoja įsigijo už 12 eurų:

Bijūnai, kuriuos DELFI skaitytoja įsigijo už 12 eurų

Nenorėjusi prisistatyti bendrovės „Floristas“ gėlių salono „Florisima“ atstovė pripažino, kad Lietuvoje pardavinėjamos gėlės yra atvežtos iš Prancūzijos. Paklausta, kodėl tokia gėlių kaina, ji kalbėjo:

„Nelabai supratau, kokia čia problema. Tokia šiandien yra kaina prekyboje. Jie yra prancūziški, nėra kuo nors ypatingi. Tiesiog lietuviškų nebėra, nužydėjo.“

Anksčiau gėlių versle dirbusi specialistė DELFI pasakojo, kad 4 Eur už importinio bijūno žiedą yra gal kiek didoka, tačiau „ne kosminė“. Esą ypač turint galvoje, kad jie parduodami gėlių salone prekybos centre, kur patalpų nuomos kaina būna gana didelė.

„Didmeninės prekybos centruose vienas nelietuviškas bijūno žiedas gali kainuoti nuo 0,8 iki 1,2 Eur ar net daugiau, todėl 4 Eur už vieną žiedą gal kiek daugoka, tačiau tikrai ne „kosminė kaina“. Esu įsitikinusi, kad juos įsigijusiai pirkėjai, kai tik nuslūgs šokas, išlaidos atsipirks su kaupu.

Nelietuviškų bijūnų pumpurai kur kas didesni nei vietinių, tuo pačiu ir žiedai, kai jie prasiskleis, bus daug didesni. Tikėtina, kad ir žydės jie ilgiau nei vietiniai bijūnai, kurių dažnas gali pasiskinti soduose ar gėlynuose prie namų“, – kalbėjo specialistė ir pridūrė, kad šįmet ir lietuviškų bijūnų kainos linkusios „pasikandžioti“. Už vieną žiedą kai kurie prekybininkai prašo 1,5 ar net 2 Eur.

Statistikos departamento duomenimis, per pastaruosius metus įvairios prekės ir paslaugos vidutiniškai brango apie 4,4 proc. Labiau brango tik alkoholiniai gėrimai ir tabakas (8,9 proc.), restoranų ir viešbučių paslaugos (7,4 proc.).

2018 m. pirmąjį ketvirtį vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje buvo 9,78 proc. didesnis nei 2017 m. pirmąjį ketvirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)