Kaip atsakyme Eltai sako Generalinė prokuratūra, tyrimas buvo pradėtas 2014 metais.

„2014 metais buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas įtarus, kad 2012 metais keli buvę ŪBIG akcininkai ir atsakingi vadovai per vieną iš jų kontroliuotą uždarąją akcinę bendrovę galimai sukčiaudami sudarė kreditavimo sandorį su Šiaulių banku, įkeisdami bankui tos bendrovės turėtą turtą“, - atsakyme kalba Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Kaip teigia ji, sandorį inicijavusiems ŪBIG atsakingiems vadovams ir trims už šį sandorį atsakingiems Šiaulių banko darbuotojams įtarimai pareikšti gavus duomenų, kad jie iš anksto žinojo, jog kredito sutarties pagrindu gautos lėšos bus panaudotos ne bendrovės veiklai plėtoti, bet padengs ankstesnius ŪBIG atsakingų vadovų ir su jais susijusių privačių asmenų įsiskolinimus Šiaulių bankui.

„Bendrovė, kurios vardu buvo paimtas minimas kreditas, po tam tikro laiko bankrutavo ir kredito negrąžino, todėl 2014 metais įkeistas bankui ir kitas bendrovės turtas buvo parduotas ir paskola Šiaulių bankui grąžinta“, - sako E. Martinonienė.

Ji taip pat priduria, kad tyrimo metu surinkti duomenys leidžia teigti, jog tiriamas kreditavimo sandoris Šiaulių bankui nepadarė jokios finansinės žalos.

Į Eltos klausimą, apie kokią paskolos sumą yra kalbama, ji atsakė, kad „detalesnė informacija apie tyrimo metu nustatytas faktines aplinkybes, įskaitant pinigines sumas, nėra teiktina“.

Pirmadienį buvo pranešta, kad Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas vykdo ikiteisminį tyrimą dėl Šiaulių banko išduotos paskolos žlugusio Ūkio banko akcininko V. Romanovo bendrovei.

Pats Šiaulių bankas tikino, kad suteikiant kreditą buvo laikomasi visų reikalavimų.

„Vykstantis procesas neturi įtakos banko veiklos tęstinumui ir kasdieniam darbui. Bankas atitinka visus banko veiklai keliamus reikalavimus ir normatyvus, o prisiimti įsipareigojimai klientams yra ir bus vykdomi. Apie vykstantį tyrimą bankas informavo Lietuvos banką“, - antradienį teigė banko atstovai.

Kauno apygardos teismas bankroto bylą Ūkio bankui iškėlė 2013 metų gegužės 2 dieną. Nutartis įsiteisėjo birželio 7 dieną. Iškart po Ūkio banko veiklos apribojimo paskelbimo V. Romanovas išvyko į Rusiją, kur 2015 metais gavo prieglobstį.

Ūkio banko veiklą 2013 metais apribojo Lietuvos bankas. Tuomet jis pripažintas nemokiu ir visam laikui prarado licenciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)