„Dūmų stulpas ir pelenų stulpas kyla ir vėjas jį nešioja į visas puses“ – LNK žinioms pasakojo Černobylio zonoje ekskursijas rengiantis Šarūnas Jasiukevičius.

Tačiau oficiali Baltarusijos Ypatingųjų situacijų ministerijos pozicija, kad radiacinis fonas šioje šalyje po gaisro Černobylyje, Ukrainoje, nepasikeitė, rašo portalas euroradio.fm.

Lietuvos radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotoja Ramunė Marija Stasiūnaitienė DELFI teigė, kad greičiausiai informacija apie padidėjusią radiaciją – nėra tiksli. „Tiek tarnybos iš Ukrainos, tiek iš Baltarusijos pranešė, kad radiacija jų šalyse – nėra padidėjusi. Tą pasakė ir Ukrainos Premjeras, nemanau, kad yra pagrindo tokia informacija netikėti“, – teigė ji.

Tiesa, jos teigimu, šiandien dvi Baltarusijos radiacijos matavimo stotys buvo užfiksavusios padidėjusią radiaciją, tačiau, tai galėjo nutikti dėl gedimo. „Neturėtų taip būti, kad dvi stotys užfiksavo, o kitos ne. Užfiksuoti buvo keliolika kartų didesnis radiacijos lygis, bet jokia kita stotis to nefiksavo“, – ramino specialistė.

Informaciją apie padidėjusį radiacijos lygį fiksuota ir Aplinkos apsaugos agentūros radiacinio pavojaus perspėjimo sistemoje. Šalia Mazyro miesto, pietryčių Baltarusijoje, netoli sienos su Ukraina fiksuotas vidutinis gama dozės lygis.

Žemėlapis parodo aplinkos radioaktyvumo gama dozės galios matavimo vidurkius ir maksimalias reikšmes per paskutines 24 valandas. Šiuos matavimus pateikia apie 5000 stotelių iš 37-ių Europos šalių, tarp jų: Baltarusijos ir Ukrainos.

Radiacija Baltarusijoje

„Lietuvoje veikia išankstinio perspėjimo sistema, radiacinis fonas matuojamas visą parą, kol kas tikrai joks padidėjimas neužfiksuotas. Prieš darbo pabaigą meteorologai taip pat pranešė, kad vėjo kryptis nuo gaisro – ne link Lietuvos, o į Lenkijos pusę. Be to, ir pats gaisro faktas nėra toks pavojingas. Minimalus radiacinio fono padidėjimas gali būti, bet toli gražu ne iki tokio lygio, kad paveiktų žmogaus sveikatą“, – aiškino R. M. Stasiūnaitienė.

Paskutinį kartą didelis miško gaisras Černobylio zonoje buvo kilęs 2015 m. Tuomet pavojingai padidėjusio radiacijos lygis fiksuotas nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)