Komisija „tikisi, kad atitinkama procedūra, kuri bus koordinuojama su valstybėmis narėmis, bus užbaigta iki birželio pabaigos“, per spaudos konferenciją pareiškė Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius. Tai, anot jo, leis „liepos mėnesį pradėti taikyti naujuosius muitus“.

„Tai pasvertas ir proporcingas atsakas į JAV priimtą vienašališką ir neteisėtą sprendimą nustatyti muitus Europos eksportuojamam plienui ir aliuminiui, dėl kurio mes apgailestaujame“, – pareiškė buvęs Slovakijos ministras pirmininkas.

Į Komisijos parengtą sąrašą amerikietiškų prekių, kurioms bus nustatyti importo muitai, be kita ko, įtraukti žemės ūkio produktai, įskaitant kukurūzus ir ryžius, maisto produktai, įskaitant apelsinų sultis, žemės riešutų sviestą, viskį ir tabako gaminius, kosmetika, drabužiai, metalurgijos gaminiai, motociklai, jachtos ir t. t. Šioms prekėms ketinama nustatyti 25 proc. importo muitą. Taip pat siūloma nustatyti 10 proc. muitą lošimo kortoms.

Šį sąrašą Komisija parengė dar kovo mėnesį, tačiau žadėjo jo nenaudoti, jeigu JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) neįvykdys savo grasinimo nustatyti 25 proc. muitą plieno importui ir 10 proc. muitą importuojamam aliuminiui.

Tačiau birželio 1 dieną D. Trumpo paskelbti muitai visgi įsigaliojo ir dabar ES, kaip ir Meksika, Kanada bei kiti artimi JAV sąjungininkai, ėmėsi atsakomųjų priemonių.

Tuo tarpu Europos Sąjungoje nesutariama, kaip reaguoti į neprognozuojamą D. Trumpo politiką.

Prancūzija ir Nyderlandai pasisako už griežtą požiūrį į Jungtines Valstijas, tuo tarpu eksporto milžinė Vokietija ragina elgtis atsargiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją