Tai yra formalus veiksmas, tačiau būtinas tam, kad praėjusią savaitę stojimo sutartį pasirašiusi Lietuva taptų visateise organizacijos nare. Kaip posėdyje pabrėžė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, veiksmus reikia atlikti kuo greičiau.

„Susitarimas kartu su konvencija sudarys narystės organizacijoje teisinį pagrindą. (...) Raginčiau tai padaryti kuo skubiau. Pati narystė prasidės tada, kai dokumentai bus deponuoti Prancūzijos Vyriausybėje“, - posėdyje trečiadienį sakė L. Linkevičius.

Praėjusią savaitę prezidentė D. Grybauskaitė pasirašė stojimo į EBPO susitarimą. Tačiau jį dar turi ratifikuoti Seimas, po to - deponuoti Prancūzijos Vyriausybė.

Praėjusį trečiadienį, EBPO būstinėje Paryžiuje pasirašius stojimo sutartį, Lietuva tapo 36-ąja organizacijos nare, o kartu su ja įstojusi Kolumbija - 37-ąja.

Prisijungus prie EBPO, Lietuvai atsiveria galimybė sulaukti ekspertų rekomendacijų ir analizių, kaip tobulinti šalies ekonomiką, sveikatos apsaugą, švietimo sistemą ir kitas sritis. Preliminariai skaičiuojama, kad tai Lietuvai atsieis po 2,5-3,5 mln. eurų per metus.

Lietuva EBPO nare tapo paskutinė iš Baltijos šalių. Paraišką stoti į organizaciją šalis pateikė dar 2002 metais, 2012-aisiais ją atnaujino, o 2015 metais sulaukė oficialaus kvietimo pradėti stojimo procesą. Šių metų gegužės pradžioje, pritarus 21 EBPO komitetui, Lietuva pakviesta tapti EBPO nare.

Stojimo metu Lietuva pakeitė daugiau nei 200 teisės aktų ir, EBPO generalinio sekretoriaus pavaduotojos Mari Kiviniemi teigimu, parodė aiškų norą tapti nare, nes reformas įgyvendino labai sparčiai.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija buvo įkurta 1961 metais JAV ir Kanadai prisijungus prie Europos ekonominio bendradarbiavimo organizacijos, vienijusios Europos šalis bendram tikslui - atstatyti po Antrojo pasaulinio karo sugriautą ekonomiką. Organizacijos centrinė būstinė yra įsikūrusi Paryžiuje. Metinis EBPO biudžetas siekia apie 370 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)