Tuo tikslu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos iniciatyva opozicinės frakcijos Seimui teikia rezoliuciją „Dėl Vyriausybės pateiktų mokestinės ir pensijų sistemų pertvarkos projektų“.

Seimo komisiją siūloma įpareigoti iki 2018 m. spalio 1 d. pateikti savo išvadas bei parengti reikalingus įstatymų projektus Seimui siekiant užtikrinti, kad mokesčių ir pensijų sistemos pokyčiai būtų adekvatūs iššūkiams, kylantiems viešiesiems finansams ir viešosioms paslaugoms trumpuoju ir ilguoju laikotarpiu.

Rezoliucijos projekte įvertinama, kad Vyriausybė priėmė sprendimus dėl mokesčių sistemos ir pensijų sistemos pertvarkų, nederindama šių sprendimų ir nesiekdama platesnio sutarimo su socialiniais partneriais, parlamentinėmis politinėmis partijomis bei ekspertų bendruomene. Pabrėžiama, kad valstybės pajamų iš mokesčių pagrindinė paskirtis yra sutelkti išteklius finansuoti viešąsias paslaugas, dėl kurių valstybė yra įsipareigojusi savo gyventojams, todėl surenkamų pajamų apimtis privalo koreliuoti su prisiimtais įsipareigojimais, antraip kyla atskirų sektorių stagnacijos ir nepakankamos viešųjų paslaugų kokybės arba valstybės skolos augimo rizikos.

„Į Seimą atnešti įstatymų projektai visiškai neatspindi to lūkesčio, kuris buvo sukeltas žmonėms laukiant reformų daugiau nei pusantrų metų. Natūralu, kad matydami mokesčių ar „šešėlio“ mažinimo įstatymų pasiūlymus, kurių dalis yra visiškai nesusijusi su mokesčių sistemos esme, esame nusivylę ir matome, kad skambiomis frazėmis yra pridengiama politinių idėjų ir valios keisti esamą mokesčių sistemą iš esmės stoka, - situaciją komentavo Gabrielius Landsbergis. - Su opozicija šios reformos ne tik neaptartos, jas pristatyti premjeras Tėvynės sąjungai net nerado laiko. Todėl turime konstatuoti, kad Seimas yra mažų mažiausiai nepasiruošęs balsuoti už tokius neaiškius ir neapgalvotus įstatymų projektus. Jie nesprendžia paprastų žmonių problemų, juk jau seniai žinome, kad iš tuščios kišenės perdėję į kiaurą geriau gyventi tikrai nepradėsime. Todėl siūlome sudaryti laikinąją parengiamąją Seimo komisiją ir joje dirbant visų politinių jėgų atstovams išdiskutuoti, kurti rimtą mokesčių reformą bei bendrai ieškoti sutarimo dėl jos”.

Rezoliucijos projekte atkreipiamas dėmesys, kad savo esme analogiškas pastabas Vyriausybės teikiamiems siūlymams teikia ir nuo Vyriausybės nepriklausomi bei tarptautinių institucijų analitikai - Lietuvos bankas, Tarptautinis valiutos fondas. Panašūs pastebėjimai ir Europos Sąjungos Tarybos 2018 m. gegužės 23 d. paskelbtose Rekomendacijose Lietuvai dėl šalies Nacionalinės reformų programos.

Parlamentarai pabrėžia, kad pensijų sistemos pertvarkos svarstymas atsietai nuo mokesčių sistemos pokyčių ne tik kad negali leisti užtikrinti logiško ir nuoseklaus pokyčio visuomenei senėjant, bet gali sukurti dar daugiau fragmentiškumo ir netolygumų bei būtinybės pakeitimams ateityje. O Vyriausybės pateiktas mokesčių pertvarkos projektas yra, opozicijos nuomone, chaotiškas, nesprendžiantis esminių problemų.

Rezoliucijos projektą teikia TS-LKD frakcijos seniūnas G. Landsbergis, Liberalų sąjūdžio frakcijos lyderis Eugenijus Gentvilas, Lietuvos socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas ir Mišrios Seimo narių grupės lyderis Bronislovas Matelis.