Vokietijos užsienio reikalų ministrą Heiko Maasą palaiko jo šalies verslo asociacijos, nepatenkintos D. Trumpo administracijos įvestais muitais.

Vokietijos automobilių pramonės asociacija VDA pavadino šį JAV sprendimą „nesuprantamu“.

Tuo tarpu viena mechaninės inžinerijos pramonės grupė teigė, kad šis Vašingtono žingsnis yra „mirtinas signalas transatlantinei prekybai“.

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire anksčiau ketvirtadienį paragino laikytis tarptautinių taisyklių ir pažymėjo, kad dėl minėto JAV sprendimo galintis kilti prekybos karas pakenks ekonomikos augimui visame pasaulyje.

Muitus, kuriuos JAV ketina pradėti taikyti iš Europos importuojamam plienui ir aliuminiui, B. Le Maire pavadino „nepagrįstais, nepateisinamais ir pavojingais“.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, kad yra „visiškai nepriimtina, kad šalis taiko vienašales priemones pasaulio prekyboje“.

Jis sakė, kad netrukus Europa imsis „atsveriančių priemonių“.

Didžioji Britanija, kitąmet paliksianti Bendriją, sakė esanti „giliai nuliūdinta“ JAV sprendimo įvesti muitus plienui ir aliuminiui iš ES, Meksikos ir Kanados.

Britų vyriausybės pranešime teigiama, kad „JK ir kitos Europos Sąjungos valstybės yra artimos JAV sąjungininkės ir (jos) turėtų būti visam laikui ir visiškai atleistos“ nuo šių muitų.

Meksika taip pat žada paskelbti muitų tam tikriems iš JAV importuojamiems produktams, įskaitant obuolius, vynuoges ir sūrį.

Muitus importuojamam plienui ir aliuminiui – atitinkamai 25 ir 10 proc. – Jungtinės Valstijos ketina įvesti jau penktadienį. Nuo kovo Vašingtono sąjungininkėms Bendrijai, Meksikai ir Kanadai galiojo išimtys.

JAV prezidentas tikina, jog tai yra būtina JAV nacionalinio saugumo sumetimais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)