Vasarą Lietuvoje – vestuvių metas. DELFI jau rašė, kad šiemet vienam svečiui įprasta į jaunavedžiams įteikiamą vokelį įdėti nuo 100 iki 150 eurų.

Jei šventė tikrai didelė ir joje dalyvauja daugiau nei, pavyzdžiui, 50 svečių, kurie nėra nuotakos arba jaunikio giminaičiai, po jos vertėtų apskaičiuoti įteiktų dovanų vertę. Kitaip gali tekti turėti reikalų su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI).

Kaip žinoti

Kaip paaiškino VMI mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė, mokesčius nuo gautų dovanų reikia sumokėti priklausomai nuo to, iš kokio asmens gauta dovana.

„Nepriklausomai nuo dovanos vertės (sumos), jeigu dovana gaunama iš sutuoktinio, vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių, seserų, vaikaičių ir/ar senelių, tokia dovana gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinama. Deklaruoti tokias pajamas reikia tik tais atvejais, kai iš pastarųjų asmenų gautų dovanų vertė yra didesnė nei 2,5 tūkst. eurų.

Tačiau jeigu dovana gaunama iš kitų gyventojų, pajamų mokesčiu neapmokestinama 2,5 tūkst. eurų per metus neviršijanti dovanos vertė. 2,5 tūkst. eurų viršijanti dovanos vertė (suma), apmokestinama taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą“, – sakė ji.

Deklaruojant gautas dovanas, nereikia detalizuoti jų pagal rūšis, t.y. ar tai grynieji pinigai, daiktai ir panašiai.

VMI taip pat neprašo nurodyti progos, kuria dovana gautos – vestuvinės, gimtadienio dovanos ir t.t.

„Deklaruodami pajamas gyventojai turi nurodyti, jog gautos pajamos yra dovana, iš ko ji gauta (iš artimųjų, kitų gyventojų ar juridinių asmenų) bei sumą“, – sakė S. Aliukonytė-Šnirienė.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Daugiausiai deklaruoja artimųjų dovanas

VMI duomenimis, už 2017 metus gautas dovanas deklaravo 19 tūkst. šalies gyventojų.

„Jie deklaravo gavę dovanų 394 mln. eurų sumai, nuo kurios jie sumokėjo kiek daugiau nei 109 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio“, – sakė S. Aliukonytė-Šnirienė.

Iš artimųjų gautas dovanos 2017 metais deklaravo beveik 13,4 tūkst. gyventojų arba maždaug 70 proc. visų deklaravusiųjų dovanas.

„Iš artimųjų gautų dovanų vertė sudarė 382 mln. eurų, bet jai 15 proc. GPM mokestis nebuvo taikomas“, – nurodė VMI mokestinių prievolių departamento direktorė.

Gali tekti pagrįsti turtą

S. Aliukonytė-Šnirienė pasakojo, kad informaciją apie gyventojų gautas dovanas VMI gauna gyventojams pateikus metines pajamų deklaracijas.

„Kuomet dovanos vertė (suma) viršija 2,5 tūkst. eurų, tai nepriklausomai nuo dovanos formos ar įteikimo būdų, ją viršijanti suma yra apmokestinama taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifu. Deklaruoti dovanas, gautas iš gyventojų bei sumokėti (iki kitų metų gegužės 2 dienos) pajamų mokestį pareiga tenka apdovanotam asmeniui“, – sakė ji.

VMI pažymi, kad gyventojai turėtų nepamiršti tinkamai deklaruoti gautų dovanų, kad vėliau ateityje prireikus pagrįsti pajamas ar įsigytą turtą, nekiltų jokių klausimų ir netektų sulaukti VMI kvietimo ateiti pasitarti.

Pinigai – ne vienintelė dovana

Kaip neseniai skelbtame komentare rašė „Swedbank“ finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė, nors jaunavedžiai dažnai labai tikisi ir nori gauti būtent pinigų, tai – ne vienintelė dovana.

„Kitiems pakankamai vertingi būtų ir reikalingi daiktai ar paslaugos, tad tokios poros sudaro pageidaujamų vestuvinių dovanų sąrašus. Esama ir tokių išradingų porų, kurios dovanas skiria nesavanaudiškam tikslui.

Štai vieni bičiuliai prašė svečių dovanoti gyvūnams skirto maisto, o jį vėliau paaukojo keturkojų prieglaudoms. Toks sąrašas ir pasirinkimo laisvė gali padėti tiems svečiams, kurių biudžete laisvų lėšų nėra daug, tad jie gali išrinkti ne tokią brangią dovaną ar tiesiog pasisiūlyti jaunavedžiams padėti įsirengti naują būstą, ar pavyzdžiui, pabūti su mažu vaiku ir išleisti tėvus romantiškos vakarienės.

Juk svarbiausia yra dėmesys ir gera nuotaika, o ne „atitikimas vokelio sumos standartui“. Juolab, beveik niekas nežino, koks jis yra“, – svarstė ji.

Jūratė Cvilikienė

J. Cvilikienė pastebėjo, kad dideli pinigų lūkesčiai kartais išvirsta ir tamsiąja puse, t.y. tuščiu voku.

„Pasikalbėjusi su žmonėmis, neseniai atšokusiais vestuves, sužinojau, kad kartais atsiranda ir mėginančių apgaudinėti svečių. Būna, kad jaunavedžiai po šventės tarp dovanų randa ir tuščių vokų.

Jei vestuvėse dalyvauja bent 50 žmonių, tarp jų tokiems svečiams nesunku likti nepastebėtiems. Gal tai nėra didelis praradimas finansiškai, bet sutiksite, kad gerų emocijų tai nesuteikia. Todėl besituokiantiems rekomenduotume kviesti tik tuos žmones, kuriems patys esate brangūs. O svečiams – tiesiog pasirašinėti įteikiamus vokus, įdėti ir trumpą linkėjimą. Juk niekas nenorėtų būti įtariamas padovanojęs tuščią voką“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (517)