Tai numato pasirašyta abiejų valstybių perdavimo sistemų operatorių ir Inovacijų ir tinklų vykdomosios agentūros (INEA) trišalė sutartis, pranešė Lietuvos gamtinių dujų perdavimo operatorius „Amber Grid“.

„Amber Grid“ šių metų kovą paskelbė kartu su Latvijos perdavimo sistemos operatoriumi „Conexus Baltic Grid“ pasirašęs 250 tūkst. eurų (be PVM) vertės sutartį dėl galimybių studijos.

Studija turi atsakyti, kokie reikalingi Latvijos-Lietuvos dujotiekių jungties pajėgumai, kad būtų patenkintas regiono dujų rinkos poreikis bei užtikrintas dujų tiekimo saugumas, po to, kai bus sukurta kita regioninė infrastruktūra – nutiestos dujotiekių jungtys tarp Suomijos ir Estijos („Balticconnector“) ir tarp Lenkijos ir Lietuvos (GIPL), taip pat – koks būtų efektyviausias pajėgumų padidinimas.

Studija nustatys ir preliminarius reikiamos infrastruktūros techninius parametrus, atliks kaštų-naudos analizę ir išanalizuos kitus su šiuo projektu susijusius duomenis. Atlikus galimybių studiją, šių metų trečiąjį ketvirtį paaiškės, kokia apimtimi ir terminais turi būti įgyvendinamas Latvijos-Lietuvos dujotiekių jungties pajėgumų padidinimo projektas.

Pasak „Amber Grid“, projektu siekiama padidinti dujų sistemų jungties tarp Latvijos ir Lietuvos pajėgumus, užtikrinti gamtinių dujų tiekimo saugumą ir patikimumą, efektyvesnį infrastruktūros panaudojimą bei geresnę Baltijos šalių dujų rinkų integraciją. Taip pat bus sudarytos geresnės sąlygos naudotis Latvijos Inčiukalnio požemine dujų saugykla.

Dujotiekių jungties tarp Latvijos ir Lietuvos pajėgumų padidinimo projektas yra įtrauktas į Europos Komisijos Bendro intereso projektų sąrašą.

„Amber Grid“ teigimu, pradinis projektas apima Lietuvoje esančios Kiemėnų dujų apskaitos stoties pajėgumų padidinimą ir naujos dujotiekio linijos tiesimą Latvijoje nuo Rygos iki sienos su Lietuva. Taip pat bus išnagrinėti ir kiti galimi sprendiniai.

Pirminiai vertinimai rodo, jog Latvijoje, nuo Lietuvos sienos iki Rygos, reikėtų nutiesti naują vamzdyną greta jau esamo (apie 93 km) bei išplėsti Kiemėnų dujų apskaitos stotį Lietuvoje. Kita vertus, Lietuvos operatoriaus teigimu, yra ir kitų būdų, kaip padidinti jungties pralaidumą su esamais pajėgumais, pavyzdžiui, padidinti Ryga-Panevėžys dujotiekioslėgį Latvijos pusėje.

Šiuo metu tarpvalstybiniame sujungimo taške pajėgumai yra 67,6 GWh per parą iš Lietuvos į Latviją ir 65,1 GWh per parą iš Latvijos į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)