Tai sakoma Vilniaus deklaracijoje, priimtoje po penktadienį vykusio Kinijos bei Vidurio ir Rytų Europos šalių žemės ūkio ministrų forumo „16+1“.

„Priėmėme Vilniaus deklaraciją, kur sutarėme, kad bendradarbiavimas tarp Kinijos bei Vidurio ir Rytų Europos šalių turi tęstis ir apimti visus lygius. Mes turime labai aktyviai galvoti apie mokslo ir žemės ūkio bendradarbiavimą ir kaip kuo greičiau patiekti savo produktus vieni į kitų rinkas“, – spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo G. Surplys.

Tuo metu Kinijos žemės ūkio ministras Han Changfu (Han Čangfu) paragino Lietuvos verslininkus reklamuoti savo produkciją patiems kinams. Tokiu būdu lietuviai paskatintų eksportą į Kiniją.

Lietuvos žemės ūkio ir maisto prekių eksportas į Kiniją pernai augo 46 proc. iki 8 mln. eurų, o tarp eksporto partnerių Kinija užėmė 45 vietą iš 143 šalių – daugiausia eksportuota sūrių ir varškės, sušaldytų mėlynių, koncentruoto pieno ir grietinėlės bei alkoholinių gėrimų.

Penktadienį Lietuvoje vyko Kinijos bei Vidurio ir Rytų Europos šalių žemės ūkio ministrų forumas „16+1". Tai pirmasis šio forumo susitikimas Lietuvoje.

Kinija prieš daugiau nei penkerius metus sukūrė 16-os Centrinės ir Vidurio Europos regiono šalių bei Kinijos bendradarbiavimo formatą. Tarp jų yra ir Lietuva bei dar 10 ES narių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)