Tai bent iš dalies pripažino ir DELFI TV laidoje „Gyvai“ dalyvavęs LVŽS frakcijos narys, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Jis gyrė Vyriausybės pasiūlytus pokyčius – esą juos jau galima vadinti reforma, nes siūloma keisti mokesčių bazę, jų tarifus, pertvarkyti kaupimą pensijų fonduose ir kt. Tačiau kritikavo nuostatą 2 proc. punktais visiems dirbantiesiems sumažinti „Sodros“ įmokų tarifą.

S. Jakeliūnas žadėjo sieksiąs, kad jo vadovaujama nauja komisija Seime (ją sudarys tiek frakcijos, tiek Vyriausybės atstovai, taip pat mokslininkai) pakeis šią nuostatą ir paliks galioti didesnį įmokų tarifą. Tačiau kartu bus siūloma mažinti gyventojų pajamų mokesčio tarifą.

Komiteto pirmininkas pripažino, kad nors LVŽS prieš rinkimus žadėjo mokesčių sistemą padaryti paprastesnę, tačiau įgyvendinus Vyriausybės reformas ji bus dar sudėtingesnė. Pvz., vietoje dabar galiojančių dviejų pajamų mokesčio tarifų (5 proc. ir 15 proc.) bus keturi (atsiras 21 proc. ir 25 proc.).

„Supaprastinsime dabartinę mokesčių skaičiavimo tvarką ir nustatysime du mokesčius – gyventojų pajamų mokestį (GPM), apjungiantį dabartinį GPM, privalomąjį sveikatos draudimo (PSD) ir dalį socialinio draudimo (SD) mokesčių ir pensijų draudimo mokestį (PDM).

GPM bus skaičiuojamas nuo visų asmens pajamų, išskyrus senatvės ir kitas pensijas. PDM bus skaičiuojamas nuo visų asmens pajamų, išskyrus kapitalo ir investicines pajamas, senatvės ir kitas pensijas“, – šis LVŽS pažadas vienodai apmokestinti skirtingą veiklą irgi nesiūlomas įgyvendinti.

S. Jakeliūnas taip pat sutiko, kad pensijų kaupimo reforma nebus tokia, kokią savo rinkėjams žadėjo partijos lyderis Ramūnas Karbauskis ir jo bendražygiai. Programoje „valstiečiai“ dėstė, kad mokesčių mokėtojų lėšomis nebus finansuojamas kaupimas fonduose: profesinę ir trečiosios pakopos pensiją savo lėšomis turėjo kaupti pats darbuotojas ir jo darbdavys.

LVŽS nusigręžė ir nuo kito savo pažado, kuris skambėjo taip: „Didinsime neapmokestinamų pajamų dydį (NPD) šeimoms, auginančioms du ir daugiau vaikų. Siekdami padėti gausioms šeimoms ir paskatinti gimstamumą, nustatysime sulig kiekvienu kitu šeimoje augančiu nepilnamečiu vaiku didėjantį neapmokestinamų pajamų dydį.“

„Valstiečių“ pastangomis, papildomas neapmokestinamų pajamų dydis iš viso buvo panaikintas, dėl to mokesčiai padidėjo visiems dirbantiems tėvams – tiek auginantiems vieną, tiek daugiau vaikų.

Be to, prieš rinkimus žadėta 60 Eur išmoka vaikams po rinkimų tapo dvigubai mažesnė ir dabar siekia 30 Eur.

DELFI skaičiuoklės:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)