„Centrinis bankas visų pirma neturėtų kištis į politiką, o jų intervencija galbūt ir peržengė tas ribas. Vienas dalykas, kai jie pateikia nuomonę raštu, ir darykite su ja, ką norite, čia yra mūsų kompetencijos centras, ir mes tai siūlome. Kitas dalykas, kai jie agituoja, siūlo, dalyvauja darbo grupėse ir pan. Tad čia yra abejotinas dalykas“, – trečiadienį LRT Televizijos laidoje „Dėmesio centre“ sakė S. Jakeliūnas.

Savo ruožtu V. Vasiliauskas ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje atsakė, kad nemano peržengiantis savo kompetencijos ribas.

„Gerbiamas Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas visą laiką turi tokią santūrią poziciją Lietuvos banko ir jo vadovo atžvilgiu. Mes nemanome, kad peržengiame savo kompetencijos ribas, nes ir savo strategijoje esame įsirašę, kad esame kompetencijos centras.

Turėdami turbūt daugiausiai ekonomistų Lietuvoje per kvadratinį kilometrą, negalėtume sau leisti prabangos nereaguoti į pasiūlymus esminiais valstybės gyvenimo klausimais. Mes tikrai esame konstruktyvūs, teikiame pasiūlymus ir šiuo atveju sprendimų priėmėjų diskrecija priimti ar nepriimti tuos pasiūlymus“, – komentavo jis.

V. Vasiliauskas tvirtino, kad nepolitikuoja, o kalba faktų kalba.

„Atsižvelgiame į projekcijas, kaip matome ekonominę situaciją Lietuvoje ilgesniu, pavyzdžiui, 10 metų laikotarpiu, ir teikiame pasiūlymus.

Manau, turėsime daug galimybių tame pačiame BFK turėti diskusijas ir priimti geriausius sprendimus. O tai, kad nuomonės skiriasi, tai aš nematau tame problemos. Manau, nuo diskusijų ir argumentuotų ginčų visi tik laimi. Lietuvoje diskusijų kultūrą tikrai reikia ugdyti ir ugdyti. Politikavimo argumentus visiškai atmetu“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė jis.

Lietuvos banko vertinimu, jei mokestiniai pasiūlymai liks tokios apimties, kokios yra suprojektuoti, tai reikš prociklinę fiskalinę politiką.

DELFI primena, kad vertindamas Vyriausybės pristatytas mokesčių ir pensijų reformos gaires, Lietuvos bankas pasiūlė naikinti verslo liudijimus, įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį, suvienodinti apmokestinimą dirbantiems pagal darbo sutartį ir individualiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)