Žiniasklaidoje teigiama, kad „Ministrų kabinetas nuslėpė tiesą apie milijonus eurų kainuosiančią taikos sutartį su lietuvių ir vokiečių įmone „Danpower Baltic“. Politikai ruošiasi verslininkams sumokėti apie 18-25 mln. eurų už tai, kad įmonė atsiimtų abejotinas pretenzijas. Vyriausybė tai pateikia kaip savo laimėjimą, bet iš tikrųjų sandorio siekė verslininkai. Siekė ir per premjerą Saulių Skvernelį“.

Žurnalistams keliant šį ir kitus klausimus, parlamentarai Premjero klausia, ar jis nedarė spaudimo Energetikos ministerijai, kad ši atsisakytų savo neigiamos nuostatos dėl valstybės remiamo tarifo suteikimo „SSPC-Taika“ projekto ir pritartų verslininkų nurodytoms sąlygoms?

„Po tokių Ministro Pirmininko pareiškimų ir situacijos, kai netikėtai pasirašyta taikos sutartis su „Danpower Baltic“, nors Energetikos ministerija nuosekliai vykdė kitokią strategiją, pribloškė. Taikos sutartimi pripažįstamas šiam projektui remtinos elektros energijos supirkimo tarifas, nors dviejų instancijų teismai pripažino, kad Energetikos ministerija, atsisakydama suteikti šiam projektui valstybės remiamą tarifą, buvo teisi. Be to, šių metų pradžioje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino Energetikos ministerijos sprendimą sustabdyti „Danpower“ SSPC-Vilnius projektą. Kai atrodė, kad valstybė laimi gana sudėtingą bylą, Energetikos ministerija staiga pakeitė poziciją, netgi pripažindama įmonei padarytą žalą, kurią turės dengti elektros energijos vartojai. Dar labiau stebina, kad tą pačią dieną Ministras Pirmininkas apie valstybės vardu „Lietuvos energijos“ vystomus projektus kalbėjo kaip apie „korupcinius“, „žmones nuodijančius“ projektus, iš ko buvo galima spėti, kad Premjeras yra pasiruošęs šiuos valstybei svarbius projektus sustabdyti, taip pasiekdamas, kad „Danpower“ projektai neturėtų konkurencijos “, - pažymi TS-LKD frakcijos seniūnas.

Parlamentaras klausia, kuo remiantis Vyriausybė nutarė kompensuoti dėl Energetikos ministerijos veiksmų verslininkams galimai padarytus nuostolius „SSPC-Vilnius“ projekte ne biudžeto lėšomis, bet iš elektros vartotojų mokamų VIAP lėšų suteikiant valstybės remiamą tarifą „SSPC-Taika“ projektui Kaune? Kokiais skaičiavimais remiasi taikos sutartyje nustatytas kompensacijos dydis biokuro jėgainių projektus plėtojusiems verslininkams?

Premjero taip pat klausiama, ar po to, kai jis viešai pareiškė, kad valstybės valdomos įmonės „Lietuvos energija“ įgyvendinami projektai yra korupciniai bei „gyventojus nuodijantys“, ar S. Skvernelis priims sprendimą nutraukti šiuos Vyriausybės pripažintus valstybei svarbiais ir ES lėšomis remiamus projektus?

„Ar Jūsų išankstinis palankumas „Danpower“ projektams ir jų savininkams, nurodant, kad jie konkuruoja skaidriai, o „Lietuvos energijos“ projektus vadinant korupciniais ir neatsižvelgiant į jų projektų naudingumą elektros ir šilumos vartotojams, nėra nulemtas Jūsų asmeninių pažinčių ar interesų? Ar Jūsų panaudota frazė „gyventojus nuodijantys“ yra susijusi su tuo faktu, kad Jūsų paties gyvenamasis namas yra „Lietuvos energijos“ statomos jėgainės Vilniaus mieste apylinkėse?“, - Ministro Pirmininko klausia G. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)