Anot jo, nors Rusijos ekonomika ir auga, tai vyksta per lėtai. Tiesa, šios šalies situacija turėtų rūpėti ir Baltijos valstybėms, nes ši rinka vis dar yra pakankamai svarbi šiam regionui.

M. Kazako duomenimis, Rusijos ekonomika praeitų metų pabaigoje augo 1,5 proc., žmonių pajamos ir vartojimas taip pat augo, tačiau nepakankamai.

„Rusijos BVP siekia 1-2 proc. augimas, tai nėra efektyvu, nes rusams to negana - realios pajamos dabar 12 proc. mažesnės nei 2007 metais. Tai dėl korupcijos, institucinių sprendimų ir panašių priežasčių“, - pirmadienį „Swedbank“ ekonomikos forume sakė ekonomistas.

Tuo metu darbo rinkoje pastebimas gerėjimas, o praeitos krizės ženklų nelabai matyti, sako M. Kazakas. Tačiau taip vyksta ne dėl to, kad Rusijos ekonomika būtų itin atspari, bet dėl to, jog prastėjanti demografinė situacija mažina nedarbo lygį.

Kalbėdamas apie šalies valiutą, ekonomistas pažymėjo, kad rublis yra gana pigus, nepaisant to, jog naftos kainos auga.

„Tam yra priežasčių, tai - politinė rizika, oportunizmas ir pan. (...) Kas turėtų būti, kad tai pasikeistų - tai jei Rusija mėgintų atsikratyti sankcijų ir atsivertų dialogui“, - kalbėjo M. Kazakas. Vis dėlto, jo teigimu, dabartinis scenarijus yra toks, jog Rusijos ekonomika auga, tačiau lėtai.

Ekonomistas taip pat akcentavo, kad Rusija vis dar išlieka pakankamai svarbi rinka Baltijos šalims, Lietuvos eksportas (įskaitant reeksportą) 2017 metais siekė 3,9 mlrd. eurų, Latvijos - 1,7 mlrd. eurų, o Estijos - 0,9 mlrd. eurų.

Jo pateiktais duomenimis, Lietuva į Rusiją daugiausia - 33 proc. - eksportuoja mašineriją ir įrengimus, chemikalus ir maistą, kurių kiekvienas atskirai sudaro po 18 proc. eksporto dalies, ir 22 proc. tekstilės bei 14 proc. metalų.

Tuo metu Latvija į Rytų kaimynę daugiausia - 23 proc. - eksportuoja maisto, 19 proc. - mašinerijos ir įrengimų, 20 proc. - chemikalų, 22 proc. - tekstilės ir 17 proc. - plastiko.

Estija taip pat daugiausia eksportuoja mašinerijos ir įrangos, ši dalis sudaro 12 proc., tuo metu chemikalų eksportas sudaro 20 proc., maisto ir metalų - 6 proc., o tekstilės - 12 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)