„Tarifai pabrangintų prekes, ir vartotojai, priversti mokėti daugiau, vartos mažiau. Taip pat ši situacija sumažins eksporto ir importo mastus bei ekonomikos augimą dėl sumažėjusių investicijų ir vartojimo“, - pirmadienį „Swedbank“ ekonomikos forume sakė A. Breman.

Tuo metu karai, pasak A. Breman, didina vyriausybių skolas ir kelia įtampą, tačiau šiuo metu įtampa yra tik žodinė ir nekelianti realios grėsmės.

„Karai paskatina prekybos skolą, tačiau kol tai bus tik įtampos - Šiaurės Korėja gąsdina mus, (atsirado, - ELTA) konfliktas su Iranu, bet nematome jokio atviro konflikto galimybės, todėl tai duos tik laikiną efektą, kol karas tik „uždaras.“ Tačiau prasidėjus tikram karui efektą tikrai pajustume, nors kol kas tai tik kalbos“, - kalbėjo ji.

Vis dėlto ekonomistė pažymėjo, kad kalbos apie galimus tarifus plienui ir aliuminiui paveikė Švedijos kroną, kurios vertė sumažėjo. Taip pat, kaip ir 2008 metų krizės metu, dabar šiek tiek sumažėjo investuotojų pasitikėjimas.

„Kai buvo finansinė krizė, visi buvo išsigandę, nenorėjo investuoti, vartoti. Dabar rizika panaši - kompanijos gali pasakyti, jog nežino, kas dabar bus, nežino, ar dabar gera proga investuoti, ir jei JAV uždės tarifus ir, pavyzdžiui, skalbimo mašinoms, tokiai įmonei kaip „Electrolux“, tai paskatins prekybinę įtampą“, - kalbėjo A. Breman.

Ekonomistė taip pat pabrėžė, kad dabar reikia investuoti į atsinaujinančią energiją, kuri ateityje bus itin auganti rinka, kelianti nemažai tikslų: bado sumažėjimą, lyčių lygybės skatinimą, gerą sveikatos apsaugą, klimato apsaugą ir panašias.

Jos teigimu, dėl to ateityje tradiciniai sektoriai, tokie kaip statyba, taip pat turės pasikeisti, tai palies ir transporto sektorių, nes atsiras reikalavimas pastariesiems būti mažiau taršiems.

ELTA primena, kad kovo 8 dieną JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įsaką dėl importo muitų plieno ir aliuminio pramonės produkcijai įvedimo. Plieno importui įvedamas 25 proc. muitas, aliuminio importui - 10 proc. muitas. Tačiau Kanadai ir Meksikai numatytos išimtys.

Tiesa, kovo pabaigoje JAV laikinai padarė išimtį ES dėl aliuminio ir plieno muito tarifų, tačiau Bendrija nori, kad sprendimas būtų nuolatinis. Be to, Briuselis perspėja Vašingtoną, kad gali reaguoti į muitų didinimą atsakomosiomis priemonėmis.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris kovo pradžioje pareiškė, kad ES gali pritaikyti muitus pirmaujantiems JAV prekių ženklams kaip „Harley-Davidson“, „Bourbon“ ir „Levi's“ džinsams.