Daugiausiai grafičių bus nuvalyta Senamiestyje ir miesto centre. Šį pavasarį jau švarios P. Cvirkos skvero sienelės, pastatų fasadai Kražių, A. Goštauto, Dainavos, Pamėnkalnio, Islandijos, Paupio gatvėse, taip pat Vilnelės krantinėje po Malūnų ir Užupio gatvių tiltais.

Grafičiai pradėti valyti Vokiečių, Žydų, Dominikonų, Stiklių, Ašmenos, Mėsinių, Žemaitijos gatvėse. Vien šiose gatvėse planuojama uždažyti apie 1000 kv. m grafičių. Bus perdažomi pastatų fasadai, arkos, tvoros, uždažomos teplionės ant kitų objektų šiose gatvėse.

Greit baigsis dar vienas viešojo pirkimo konkursas, kurį laimėjusi bendrovė nuvalys apie 3000 kv. m grafičių tose vietose, kuriose jų negalima uždažyti: akmeniniai arba tinkuoti statinių pamatai, sienelės ar tvoros.

Sostinės savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus darbuotojai dirba moderniai - fiksuoja grafičius mobilioje programėlėje „Grafiti Collector“. Programėlė suteikia šiuolaikines galimybes ne tik fiksuoti grafičius, bet ir analizuoti surinktą informaciją, ją pateikti grafičius valančioms įmonėms, teikti informaciją policijai ir t.t. Tai padės išsireikalauti žalą, kai pareigūnai nustatys statinius terliojusius asmenis. Šiemet savivaldybė skiria ypač daug dėmesio tepliotojų nustatymui, bendradarbiaudama su policija.

Pasak Administracinės veiklos skyriaus vedėjo Gintaro Lepersko, neretai nuvalytos ir uždažytos sienos vėl užterliojamos, tačiau kol gyventojai yra pasyvūs stebėtojai ir nepraneša apie tai policijai, net ir nustačius tepliotoją yra sunku pareikalauti iš jo atlyginti žalą.

„Kviečiame vilniečius būti aktyvesniems ir pamačius terliojant sienas nedelsti - pranešti policijai.“ Neleistinose vietose piešiantiems gali grėsti tiek administracinė - įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų už pirmą kartą padarytą nusižengimą, ir nuo 140 iki 600 eurų - už pakartotiną, tiek ir baudžiamoji atsakomybė - bauda, viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų“, - sako G.Leperskas.

Vilniaus savivaldybė yra numačiusi penkias grafičių vietas, kuriose piešti galima be jokio leidimo, taip pat vietas, kuriose galima piešti gavus leidimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)