Tiesa, 14 val., kai Europos aikštėje šalia miesto savivaldybės turėjo prasidėti renginys, jame nesimatė nei jo organizatorių, nei kitų pasipiktinusių miesto gyventojų – tik nemažas būrys žurnalistų ir keli savivaldybės darbuotojai ir apsauginiai.

Tik po dešimties minučių su keliais kitais aktyvistais pasirodęs akcijos iniciatorius Liudvikas Andriulis sakė, kad geriau jau palikti šiukšles merui ir gauti baudą nei krauti jas kaimynams ar vežti į mišką.

Jo teigimu, nėra vilties kad kas nors pasikeis, nors meras žadėjęs, kad per pora savaičių situacija pasitaisys.

„Skambinau, rašiau raštus, elektroninius laišku, bandžiau ir neformaliai kalbėtis su savivaldybės, atliekų išvežimo bendrovės darbuotojais, visi tik skėsčioja rankomis, sako, toks grafikas“, – apie nesėkmingus bandymus atsikratyti šiukšlėmis pasakojo L. Andriulis.

Jo teigimu, beliko vienintelis pilietinis būdas pareikšti protestą prieš tai, kad Vilniaus miesto savivaldybė nesugeba suvaldyti tokių procesų, kaip atliekų išvežimas.

Vilniaus savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas nesureikšmino penktadienio akcijos, esą jokios čia dramos nėra:

„Pirmiausia Norėčiau padėkoti visiems gyventojams už kantrybę, nes tikrai buvo įtemptos dvi savaitės. Ir šiam piliečiui dėkojame už pilietiškumą, tačiau galėjo nesivarginti būtume išvežę šiukšles. Visiems gyventojams šiukšlės vežamos tokiu dažniu, kaip iki gegužės 1 d.“

Pavaduotojo teigimu ir L. Andriulio šiukšlių išvežimo grafikas pakeistas. Paklaustas, ar tokia akcija nesusijusi su politinėmis realijomis, jis sakė: „Kas galėtų paneigti, tačiau aš pats tokių duomenų neturiu.“

Nepaisant visų mero ir jo komandos patikinimų, kad šiukšlių kalnų greitai nebeliks, dar ir penktadienį nemažai sostinės gyventojų kai kuriuose rajonuose turėjo taikstytis su neišvežtomis atliekomis.

„Vienu kiemu dalijamės su dviejų namų gyventojais, tad ir šiukšlių konteineriai pastatyti greta. Jau kurį laiką konteineriai tik pilnėja, jau seniai nebeuždaromi, nes šiukšlės sukrautos į didžiulį kalną. Kol viskas taip ir buvo kraunama „į kalną“, nemačiau didelės bėdos, tačiau jau kelias dienas gyventojai šiukšles pradėjo krauti aplink konteinerius. Suprantama, juk nėra, kur jas dėti. Kiemo kampas virsta šiukšlynu – vėjas išplaiksto šiukšles, nuo lietaus maišai jau patižę“, – kalbėjo DELFI kalbinta Diana.

Vilniaus centre, Rūdninkų gatvėje, prie pat rotušės aikštės gyvenanti mergina tikina jau seniai pastebėjusi šiukšlių problemą. „Daugiausia problemų sukelia noras tvarkingai gyventi. Miesto centre beveik nėra galimybių priduoti tarą, taip pat nėra rūšiavimui pritaikytų konteinerių, tad nori ar nenori, tampi šiukšlintoju. O dabar dar šis kalnas“, – kalbėjo Diana.

Vilnietis Andrius pasakojo, su visų eskaluojama šiukšlių neišvežimo problema susidūręs tik iš dalies. Jis pastebėjo, kad šalia namų esantys konteineriai pilnesni nei įprastai, tačiau kažkokių nemalonių kvapų arba kitokių nepatogumų nepatyrė.

„Tačiau paskelbus apie naują šiukšlių išvežimo tvarką, nusprendžiau pasinaudoti programėlės „Tvarkau Vilnių“ galimybe pažymėti ilgą laiką neišvežamas atliekas. Viename pakeliui į darbą esančiame kieme jau prieš maždaug mėnesį pastebėjau išmestą sofos dalį ir sulūžusių kėdžių. Nurodžiau jų adresą – Eglių gatvė 26 – tačiau niekas tų ant žolės numestų baldų vis dar nepajudino“, – pasakojo skaitytojas.

Ketvirtadienį Vilniaus meras R. Šimašius susitiko su atliekas vežančių bendrovių „Ecoservice“ „Ekonovus“ ir „VSA Vilnius“ atstovais.

Kaip skelbta savivaldybės pranešime, susitikime meras konstatavo, kad per dvi savaites vežėjai esą jau prisitaikė prie pasikeitusių atliekų vežimo teritorijų, ir tvarkingiau laikosi vežimo grafikų, todėl galima apibendrinti, kad situacija su atliekomis mieste suvaldyta ir sparčiai gerėja.

Vis dėlto, meras, pasak pranešimo, pasigedo didesnio vežėjų aktyvumo sprendžiant problemą. Tai liudija ir gyventojų skundai, kurie plaukia į savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) buveinę net ir pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, duotam šiukšlių vežėjams.

Mero teigimu, šiuo metu svarbu išspręsti du klausimus: pirmąjį – atliekos iš daugiabučių ir individualių namų turi būti vežamos ne rečiau, negu pagal prieš gegužės 1 dieną buvusius grafikus. Ir antrąjį – labai svarbus išlieka savalaikis duomenų perdavimas vežėjus kontroliuojančiai savivaldybės įmonei apie konteinerių pakėlimus ir išvežamų atliekų svorius.

Savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ direktorius Rimantas Juknevičius informavo, kad 15 dienų (pereinamuoju laikotarpiu) vežėjams buvo leista naudoti visus savo turimus pajėgumus, kad visos šiukšlės iš vežėjų aptarnaujamų teritorijų būtų išvežtos.

Nuo antradienio, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, visi šiukšlių neišvežimo atvejai esą yra fiksuojami ir vežėjai bus baudžiami už atliekų tvarkymo tvarkos pažeidimus – po 60 Eur už kiekvieną neištuštintą konteinerį. Vilniaus mieste yra apie 30 tūkst. atliekų konteinerių.

R. Šimašius dar pranešė žadantis kreiptis į Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijas, Seimo Sveikatos apsaugos ir Aplinkos komitetus, kad būtų pradėtas spręsti jau dešimtmečius nesprendžiamas klausimas – uždaryti daugiabučiuose namuose esančias šiukšlių išmetimo šachtas. Šis sprendimas priklauso nuo centrinės šalies valdžios iniciatyvos. Meras kvietė Seimo komitetus tarpininkauti dėl teisės savivaldybėms turėti vidaus sandorius dėl atliekų išvežimo, nes Viešųjų pirkimų tarnyba į tokį Vilniaus savivaldybės kreipimąsi anksčiau atsakė neigiamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)