Šiandien Seimo Sveikatos reikalų komitetas svarstė dėl šio siūlymo, tačiau galutinio sprendimo nepriėmė, opozicijai paprašius pertraukos.

Farmacijos įstatymo pataisomis, kurias parengė Sveikatos apsaugos ministerija, siūloma mažmeninės prekybos vietose leisti prekiauti tik kai kuriais nereceptiniais vaistais, kurie įrašyti į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą sąrašą.

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga teigė suprantantis, kad būtent siūloma galimybė įteisinti tam tikrą ribotą skaičių medikamentų nusipirkti mažmeninės prekybos įmonėse, kelia daugiausia diskusijų, tačiau tai labai padės regionuose gyvenantiems žmonėms, kur daug pilkųjų zonų.

„Mes nekalbame, kad tai būtų kažkoks medikamentas, kurį būtų nesaugu įsigyti. Tai siūloma dėl kelių priežasčių, pirmiausia, turime situaciją, kad tikrai ne kiekviename mažesniame miestelyje turime vaistinę, ir pacientui, kuriam sukarščiavus reikia įsigyti elementariausių medikamentų, jam tenka keliauti į kitą miestą, ieškoti vaistinės. Ir dar viena galimybė, kuri atsirastų žmonėms, nusipirkti jų mažmeninės prekybos įmonėse, gal baisiai skamba, degalinėse, kurių dalis jų dirba visą parą“, – sakė A. Veryga.

Tačiau komiteto narė I. Degutienė atkreipė dėmesį, kad Lietuva yra tarp tų šalių, kurioje suvartojama daugiausia vaistų.

„Kyla klausimas, ar iš tikrųjų galima dar daugiau plėsti tinklą ir parduoti ne tik vaistinėse. Arba degalinėje, ką gali pasakyti tas dispečeris žmogui, kuris prekiauja degalais, – klausė ji. –Man visiškai neaišku, kodėl tai buvo sugalvota, parodykite Lietuvos žemėlapį, kur tos pilkosio zonos, kuria reikia užpildyti. Dabar jūs sakote, kad visuomenė sako, kad jie nori. Kažin, ar jie žino, ar jie to nori, čia priklauso nuo klausimo suformulavimo."

Klausimą, ar degalinės darbuotojas tikrai yra tinkamas žmogus parduoti vaistus, taip pat kėlė komisijos, LŽVS frakcijos narė Laimutė Matkevičienė.

„Vakar man skambino iš degalinės darbuotoja ir sako: „Jūs man duosite vaistus pardavinėti, bet ką jūs darysite,jeigu leidžiate pardavinėti saldainius, kuriuose yra 13 proc. alkoholio“, – teigė ji.

Nepatenkintas siūlymu buvo ir komisijos narys Antanas Matulas: „Daugės apsinuodijimų vaistais ir atsakomybę už tai turėsit prisiimti Jūs, A. Veryga.“

Tačiau A. Veryga patikslino, kad lietuviai daugiausia suvartoja receptinių vaistų, kuriais šiose mažmeninėse prekybos vietose ir nebūtų prekiaujama.

Taip pat projekte nurodyta, kad vaistai nebūtų parduodami asmenims iki 16 metų, o pagal naują tvarką būtų draudžiama čia parduodamų vaistų kainų etiketėse nurodyti sumažintas kainas.

Tarp pasiūlymų yra ir sumanymas leisti elektroniniu būdu prekiauti receptiniais vaistais. Tam reikėtų nuotoliniu būdu patvirtinti tapatybę.

Vis dėlto komisijos narys Antanas Vinkus suabejojo, ar Lietuva yra pasiruošusi nuotolinei vaistų prekybai, tačiau A. Veryga patikino, kad nuotolinė prekyba yra ne prievolė, o teisė.

„63 proc. receptinių vaistų yra išrašomi e. receptais jau dabar, ir tos problemos, kurios buvo kilusios su jų išrašymu, sistemos trikdžiais, jos yra didžiąją dalimi išspręstos, ir tas įteisinimas e. prekybos nesukuria prievolės“, – pridūrė ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)