Naujienų agentūra „Ansa“ pranešė, kad vėlų sekmadienio vakarą susitikimo Milane metu 31 m. Luigis di Maio, atstovaujantis „Penkių žvaigždžių“ judėjimui, drauge su 45 m. Matteo Salviniu iš radikalios dešiniosios „Lygos“ patikslino paskutines „Vyriausybės pakeitimo sutarties“ detales. L. d Maio teigia ketinąs pirmadienį susitikti su prezidentu Sergio Matterella.

Kampanijos pažadai mažinti išlaidas ir keisti mokesčių planus skatina investuotojų susirūpinimą, kad populistų administracija gali pakenkti valstybės finansams ir sulėtinti trečiosios pagal dydį euro zonos ekonomikos – šiuo metu ir taip lėčiausios tarp bendrą valiutą turinčių šalių – augimą. Planai persvarstyti sutartis su Europa taip pat kelia susirūpinimą, kad Italija gali kišti koją Europos Sąjungos reformoms.

Judėjimo lyderiai vis dar neišduoda, ką ketina skirti į ministro pirmininko postą. „Ansa“ duomenimis, galimus kandidatus L. di Maio ir M. Salvinis apsvarstė sekmadienio vakarą, vardydami šiam darbui tinkamus žmones.

Kaip žurnalistams pranešė „Penkių žvaigždžių“ įstatymų leidėja Laura Castelli, naujoji vyriausybė yra numačiusi vienodai apmokestinti piliečių pajamas ir atsisakyti ankstesnės pensijų reformos, padidinusios pensinį amžių.

„Biržos manęs negąsdina, – teigė Castelli. – Kai pirmąją dieną po rinkimų biržos atsilaikė, supratau, kad „Penkių žvaigždžių“ jos nebijo.“ M. Salvinio centro dešinysis aljansas vadovavo „Penkioms žvaigždėms“ kovo 4 d. rinkimuose, dėl kurių parlamentas „pakibo“, ir daugiau nei du mėnesius vedė derybas su L. di Maio dėl vyriausybės sudarymo.

„Lygos“ atstovas, nenorėjęs minėti savo pavardės, teigė, kad šiuo metu rengiamame projekte planuojama nustatyti bendrus 15 procentų mokesčius visiems piliečiams ir 20 procentų – šeimoms, kurių metinės pajamos viršija 80 tūkst. 000 eurų. Oficialus „Penkių žvaigždžių“ atstovas teigė, kad mokesčių dydis dar nepatvirtintas.

„Penkios žvaigždės“ iš gyventojų pajamų mokesčių sulaukti maždaug 17 milijardų eurų per metus, tačiau Italijos pensijų agentūros vadovas sumą vertina maždaug 30 milijardų eurų. Italija po Graikijos yra labiausiai įsiskolinusi valstybė Europoje.

Jungtinė programa taip pat planuoja pagreitinti nelegalių imigrantų išvarymą. Centrinė partijos rinkimų platformos dalis – taikyti apribojimus migrantams, ypač tiems, kurie atvyksta pavojingiausiu keliu, kirsdami Viduržemio jūrą. Taip pat ketinama peržvelgti Europos Sąjungos sutartis ir priešintis sankcijoms prieš Rusiją.

Prezidento S. Mattarellos laukia nelengvas apsisprendimas. 76 metų buvęs konstitucinio teismo teisėjas savaitgalį pranešė ketinąs aktyviai dalyvauti programos, ministro pirmininko ir ministrų kabineto vetavime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)