NŽT pranešė, kad nuo 2015 metų iki šiol A. Bagdonas dirbo Registrų centro Nekilnojamojo turto kadastro ir registro departamente, kur buvo Nekilnojamojo turto skyriaus vyriausiasis specialistas, o iki tol 14 metų – NŽT Žemės reformos skyriaus vedėju ir Žemės tvarkymo departamento direktoriumi.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas BNS sakė, kad A. Bagdonas paskirtas po to, kai laimėjo konkursą.

„Buvo konkursas, buvo atrinktas A. Bagdonas, ir iš tiesų buvo tyrimų tarnybos (Specialiųjų tyrimų tarnybos – BNS) paprašyta pažymos ir toje pažymoje buvo paminėta, kad 2003 metais A. Bagdonas buvo gavęs papeikimą, bet aš neklausiau, už ką. O kažkokio kito epizodo nebuvo paminėta. Toje pažymoje daugiau nieko nėra“, – aiškino ministras, paklaustas, ar dėl A. Bagdono kandidatūros konkurse nebūta abejonių.

Nuo pernai gruodžio dirbantis NŽT vadovas Laimonas Čiakas BNS patvirtino, kad dėl A. Bagdono gauta teigiama STT pažyma.

„Aš susirinkau visą reikiamą informaciją iš visų tarnybų, jokių neigiamų ženklų nebuvo. A. Bagdonas dalyvavo konkurse (..), praėjo bendrųjų gebėjimų testus, išsilaikė vadovavimo testus, tarnybos patikrino“, – BNS tvirtino L. Čiakas.

Naujienų portalas 15min.lt 2015-ųjų birželį rašė, kad tuomet jau buvęs NŽT Žemės tvarkymo departamento direktorius A. Bagdonas 2012–2013 metais inicijavo žemės reformos darbų konkursus, sukėlusius įtarimų tuometinei tarnybos vadovei Daivai Gineikaitei ir žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei.

Portalas tuomet rašė, kad darbams buvo numatyta skirti 8,86 mln. eurų, tačiau konkurso laimėtojo Valstybės žemės fondo (VŽF) pasiūlyta kaina siekė 37 mln. eurų ir iki 2015 metų balandžio jam jau buvo sumokėta apie 16 mln. eurų. Dėl šio konkurso Žemės ūkio ministerija ir NŽT kreipėsi į Generalinę prokuratūrą bei Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT).

A. Bagdonas BNS neigė, kad konkursai buvo rengti specialiai Valstybės žemės fondui, o konkursų sąlygos, anot jo, buvo parengtos gerai.

„Aš ir iki šiol galvoju, kad nieko blogo (su konkursu – BNS) nevyko (...) Permokėta nebuvo, nes vyko konkursai, buvo parengtos pirkimo sąlygos, jos buvo viešos, tos procedūros buvo atliktos. Aš ir dabar esu įsitikinęs, kad čia teisingai buvo padaryta (....) Žinau, kad buvusi vadovė tuomet kreipėsi į specialiąsias tarnybas, medžiaga buvo pateikta STT, bet nieko taip ir nebuvo nustatyta“, – BNS aiškino A. Bagdonas.

„Aš tikrai giliai širdyje esu įsitikinęs, kad bent jau didelių pažeidimų, kurie eitų link kažkokio tikro tyrimo, nebuvo padaryta“, – pridūrė jis.

A. Bagdonas sakė, kad jo skyrius ir jis asmeniškai buvo atsakingas už konkurso sąlygų parengimą ir pateikimą viešųjų pirkimų komisijai, o darbų apskaitą atliko kiti NŽT skyriai.

„Apskaitos prasme tikriausiai nebuvo viskas sužiūrėta iki galo, nebuvo, matyt, centre, o čia jau ne mano vadovauto departamento dalykas, finansinėje dalyje suskaičiuota, už kiek darbų sumokėta“, – BNS aiškino A. Bagdonas.

VPT vadovės Dianos Vilytės teigimu, NŽT tinkamai nekontroliavo šių paslaugų pirkimo.

„Jie (NŽT – BNS) visiškai nesilaikė sutarties sąlygų. Pagrindinis dalykas buvo, kad pasirašytos sutartys keliskart viršijo numatytas skirti lėšas. Paslaugų įkainiai buvo skirtingi, vienur vieni, kitur kiti ir neaišku, kuo jie buvo pagrįsti“, – BNS ketvirtadienį sakė D. Vilytė.

A. Bagdonas iš NŽT 2015 metais pasitraukė, tarnybai pradėjus vadovauti Daivai Gineikaitei. Jis BNS neigė, kad iš NŽT pasitraukė dėl žemės reformos darbų konkursų.

„Buvo sudarytos tokios sąlygos, kad turėjau išeiti iš darbo. NŽT pradėjusi vadovauti Daiva Gineikaitė, kaip ir dažnai daro nauji vadovai, pradėjo įvairias reorganizacijas (...). Buvo pakeisti mano pareigybės reikalavimai ir aš jų neatitikau, su siūlomomis žemesnėmis pareigomis nesutikau, todėl buvau atleistas dėl pareigybės naikinimo“, – BNS penktadienį aiškino A. Bagdonas.

Anot jo, sprendimą traukis iš NŽT taip pat lėmė ir tai, kad tarnybos vadove buvo paskirta D. Gineikaitė.

NŽT vadovas L. Čiakas teigiamai vertino 2015 metais A. Bagdono priimtą sprendimą pasitraukti iš tarnybos.

„Žinau, kokioje aplinkoje žmogus dirbo, ir tas pasitraukimas kaip tik visame kontekste buvo ženklas, kad žmogus nesitaiksto ir galbūt nedaro neteisėtų veiksmų. Aš tą taip matau“, – BNS teigė L. Čiakas.

2015 metų pabaigoje tuometinė NŽT vadovė D. Gineikaitė neblaivi sukėlė avariją ir savo noru pasitraukė iš pareigų. 2016 metų balandį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė NŽT direktoriaus patarėją Gintarą Joną Furmanavičių.

Daugiau nei metus NŽT vadovavęs Danielius Kuprys iš pareigų atleistas pernai rugpjūtį, Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai nusprendus, kad jam nuolat kyla interesų konfliktas, nuomojantis žemės sklypus 13-oje iš 50 NŽT padalinių prižiūrimų teritorijų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)