„Skirtumai dideli“, - sakė W. Rossas, liudydamas Kongrese, praėjus savaitei po jo vadovaujamos delegacijos vizito Pekine, kur stengtasi išspręsti keblų ginčą.

Aukšto lygio Kinijos atstovų delegacija atvyksta į Vašingtoną kitą savaitę.

„Aš tikiuosi, kad mums pavyks pasiekti pažangos diskusijose su Kinija“, - sakė W. Rossas.

Kinija ir JAV pastaraisiais mėnesiais grasina viena kitai tarifais - JAV prezidentas Donaldas Trumpas piktinasi nesąžiningomis Pekino prekybos praktikomis, savo ruožtu, kinai teigia neleisiantys, kad juos „stumdytų amerikiečiai“. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino apmokestinti 150 mlrd. dolerių vertės kiniško importo. Anot jo, taip siekiama bausti Pekiną už bendrų įmonių reikalavimus bei kitas praktikas, kurios, pasak prezidento administracijos, verčia amerikiečių bendroves atiduoti savo intelektinę nuosavybę Kinijos valstybės remiamoms bendrovėms. Savo ruožtu, balandžio pradžioje Kinijos prekybos ministerija paskelbė planus įvesti tarifus prekėms iš Jungtinių Valstijų už 50 mlrd. JAV dolerių, įskaitant automobilius, chemijos produkciją, sojos pupeles ir lėktuvus.

Vicepremjeras Liu He, dažnai vadinamas prezidento Xi Jinpingo dešiniąja ranka ekonominiais klausimais, kitą savaitę lankysis Vašingtone. Praėjusią savaitę jis vadovavo deryboms Pekine su aukšto lygio delegacija iš JAV, per kurias siekiant išeiti iš aklavietės pasistūmėta labai nežymiai. W. Rosso teigimu, JAV pareigūnai pateikė Kinijai įteikė „detalų prašymų sąrašą“. Vašingtonas nori, kad Pekinas sumažintų savo taikomus importo tarifus amerikietiškoms prekėms.

Anot W. Rosso, Donaldas Trumpas nurodė Žemės ūkio departamentui padaryti visa, kas įmanoma, kad bet kokių tarifų poveikis būtų minimalus.

„Mes padarysime viską, kad problema būtų išspręsta“, - sakė JAV prekybos sekretorius.

JAV ne kartą reikalavo iš Pekino, kad šis sumažintų dvišalį prekybos deficitą 200 mlrd. dolerių per metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją