Greta koncerno prezidento Dariaus Mockaus pažymoje nuolat minimas ir dabar jau buvęs viceprezidentas Raimondas Kurlianskis.

Pavyzdžiui, pažymoje teigiama, kad jis buvo pagrindinis tarpininkas („reikalų derintojas“), kad „MG Baltic“ bendrovė „Mitnija“ kartu su kitomis įmonėmis laimėtų „Lietuvos geležinkelių“ skelbiamus konkursus. VSD skaičiuoja, kad tokių laimėtų užsakymų suma viršijo 1 mlrd. Lt (beveik 290 mln. Eur).

Tarpininkaujant R. Kurlianskiui, milijoninių užsakymų „Mitnija“ esą taip pat gavo Švietimo ir mokslo, Sveikatos apsaugos ministerijų kuruojamuose projektuose.

Kartu su D. Mockum ir kitais „MG Baltic“ naudai veikiančiais asmenimis buvęs koncerno viceprezidentas, kaip nurodoma VSD pažymoje, bandė „koreguoti“ įstatyminę bazę sau palankia linkme:

„Įsteigus MG vadovų pilnai kontroliuojamą politinę partiją (jos trumpinys pažymoje užtušuotas, tačiau iš visų detalių aišku, kad kalbama apie Liberalų sąjūdį, – aut. past.), koncerno atstovai pradėjo aktyvius veiksmus, kuriais buvo siekiama MG aktualių teisės aktų (Alkoholio kontrolės, Nacionalinio radijo ir televizijos ir kt.) pataisų, kurios sudarytų koncernui išskirtines verslo sąlygas.“

Pažymoje rašoma, kad R. Kurlianskis, kaip ir kiti koncernui atstovaujantys asmenys, taip pat siekė daryti įtaką Valstybinei mokesčių inspekcijai, Konkurencijos tarybai ir kt.

Interviu DELFI šiuos ir kitus pažymoje minimus teiginius R. Kurlianskis vadino „kumelės sapnu“. Verslininkas teigė prašysiąs, kad jį patį apklaustų VSD pažymą nagrinėjantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), kuris dabar esą „skraidžioja kosmose“.

– Kaip vertinate VSD pažymą? Jūsų lyg niekas viešai apie tai nepaklausė.

– O, geras! Cha, cha cha! (juokiasi). Taip, jūs teisus, niekas nepaklausė. Ką aš žinau. Kaip aš čia įvertinu, ta prasme? Šyvos kumelės sapnas.

– Kumelės sapnas?

– Šyvos kumelės. Ir senos.

– Kodėl taip manote?

– Nežinau, Martynai, žinau, kad jūs atidžiai viską skaitote, aš žinau apie jus kaip žurnalistą gal jau 20 metų. Jūs atidžiai ją paskaitykite. Aš dabar tokioje keistoje vietoje, kad neturiu jos prieš akis atsispausdinęs.

Bet jeigu paskaitysite pažymos pirmame puslapyje, kad dar 2017 m. ir 2018 m. „MG Baltic“ darė įtaką Liberalų sąjūdžiui. Tačiau jeigu pamenate 2016 m. gegužės 12 d. mane išsivedė STT (Specialiųjų tyrimų tarnyba, – aut. past.). Dar pusantrų metų, suprantu, mes darėme įtaką? Dėl to ir sakau senos šyvos kumelės sapnas.

– O kalbant apie ankstesnius metus? Kiek tiesos yra, kad jūs darėte įtaką sprendimams, apie kuriuos rašoma pažymoje?

– Mano apibūdinimas iš esmės yra bendras. Ta prasme, ką ištraukei, tą idėjai. Žiūrint koks yra tikslas. O tikslą matau tik vieną – laiškai iš „Tulpių kaimo“ labai sujaudino kai ką ir, taip sakant „zadanijos“ buvo skubiai vykdomos, kadangi skubiai, matyt, neužteko proto kvalifikuotai padaryti.

Kažkaip taip trumpai. Ką aš žinau.

– Ar imsitės kokių nors veiksmų dėl šios pažymos?

– Aš galvoju, asmeniškai kreipsiuosi į NSGK, pasiprašysiu, kad apklaustų. Ką jie ten kosmose skraidžioja? Nežinau, ar jie tai darys, bet pasiprašysiu – oficialiai raštu.

– Kaip manote, ar komitetas tai padarys?

– Ką aš žinau, parašysiu raštą. Man sunku įvertinti.

– Kaip manote, kuo visa tai baigsis? Iš viešų pasisakymų galima spręsti, kad bus paviešinta ir daugiau dalykų.

– Aš dabar galvoju. Aš kaip ir susiskaičiavau ant pirštų tuos penkis ar šešis, kas dar bus aprašytas tose išvadose. Jeigu jos apskritai bus patvirtintos – čia dar klausimas. Na, bet bus baisiai nekultūringa, jeigu pradėsiu vardinti. Maža ką, gal ko nors neatspėsiu ir būsiu apkalbėjęs.

– Bet, kaip manote, kokia bus pabaiga, kaip viskas baigsis?

– Niekuo. Jeigu atkreipsite dėmesį, šiandien „Lietuvos ryte“ yra toks Sauliaus Urbanavičiaus (buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas) interviu. Jis ypatingai šiltų jausmų mūsų atžvilgiu nepuoselėja, bet jis sako: mes viską žinojome, bet nebuvo jokio pagrindo pradėti ikiteisminius tyrimus, nes nebuvo jokių įrodymų.

Aš galiu ir pasakyti, kad ta pažyma yra be jokių įrodymų. Aš, matyt, kvalifikuočiau parašyčiau, jeigu žinočiau „zadaniją“.

– Kaip galvojate, ar šitą mūsų pokalbį, be manęs, dar kas nors įrašinėja?

– Taip. Įrašinėja ir be jūsų.

– Kaip manote, ar ateityje toks pokalbis irgi kur nors gali išlįsti?

– Matote, yra viena rizika. Mudu juokaujame, o stenogramoje nesimato, kad juokaujame. Ir juoko taip pat nesigirdi. Taip kad žiūrėkite, būkite atsargus.

– O koks jausmas, kai tiek metų klausosi jūsų pokalbių?

– Pripranti, o paskui pradedi „trolinti“. Paskui „trolinimas“ išlenda kitu galu per gerklę, kaip turbūt pastebėjote. Bet nieko nepadarysi. Dirbti didžiajame ekrane yra paprasta. Kaip ir didžiojoje žiniasklaidoje (čia jau apie tamstą, beje, ne tik apie save).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)