Pasak LCKU valdybos pirmininko Ramūno Stankevičiaus, ir mažuose miesteliuose žmonėms reikia šiuolaikinių paslaugų."Esame pažengę tiek, kad ištyrėme galimybes, savo pajėgumus, tariamės su bankais, kuris iš jų galėtų būti mūsų garantas", - sakė R. Stankevičius.

Pasak "Verslo žinių", įdiegti korteles kartu su narystės mokesčiu, kitomis išlaidomis unijoms pirmaisiais metais kainuos apie 0,5 mln. litų. Iš kortelių operacijų didelio uždarbio nesitikima, nes pagrindinis tikslas - pritraukti į unijas kuo daugiau žmonių.

"Dauguma jų laiko santaupas bankuose, bet gali laikyti ir pas mus, jeigu gaus tokį pat kompleksą paslaugų kaip ir banke", - sakė R. Stankevičius.

Lietuvoje veikiančios 64 kredito unijos šių metų spalio pradžioje turėjo 54 tūkst. klientų.

Unijų vadovai pripažįsta, kad senka ištekliai paskoloms teikti, nes indėlių daugėja gerokai lėčiau, nei išduodama paskolų. Apribojus skolinimą unijų nariams, atsirastų rizika, kad unijų augimas apskritai sustotų.

Lietuvos banko duomenimis, 56 kredito unijas vienijančios LCKU turtas per trečiąjį ketvirtį sumažėjo 5,5 mln. litų ir spalio pradžioje buvo 47,9 mln. litų.

Tai lėmė pagrindinio finansavimo šaltinio - jos narių indėlių, sumažėjimas 5,9 mln. litų. Per devynis mėnesius LCKU suteiktos paskolos kredito unijoms narėms išaugo 53,9 proc. iki 16,4 mln. litų ir sudarė 34,1 proc. unijos turto.

Lietuvos kredito unijos per devynis šių metų mėnesius uždirbo 1,116 mln. litų grynojo pelno - 77,7 proc. daugiau nei tuo pačiu 2004-ųjų laikotarpiu (628 tūkst. litų). Pelno augimą lėmė išaugęs paskolų portfelis.

Kredito unijų turtas per metus išaugo 57 proc. ir rugsėjo pabaigoje siekė 253,195 mln. litų, suteiktos paskolos padidėjo 53,7 proc. - iki 189,106 mln. litų, o indėlių padaugėjo 58,8 proc. - iki 200,094 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją