Dar 2016 m. vasarį Vilniaus miesto savivaldybės taryba priėmė rezoliuciją ir sprendimą nepritarti krematoriumo įrengimui Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ valdomose patalpose, Olandų g. 22.

Praėjus daugiau kaip dvejiems metams, šį kovą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiamu sprendimu panaikino ir rezoliuciją, ir sprendimą.

„Matydami, kad mūsų argumentai ir prašymai yra ignoruojami ir atsižvelgdami į tai, kad prasidėjo manipuliavimas viešąja nuomone, mes iš tiesų sustabdėme poveikio aplinkai vertinimą, susijusį su kremavimo įrangos įrengimu mūsų patalpose, o apie naujo statinio kremavimui statybą Olandų gatvėje niekada kalbos nė nebuvo“, – komentavo Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ direktorė Jolanta Sprainaitienė.

Jos teigimu, ar planai statyti krematoriumą bus atnaujinti, svarstys bendrovės dalininkai, tačiau kol kas sprendimas nėra priimtas:

„Per šį laiką pasikeitė ne tik poveikio aplinkai vertinimo įstatyminė bazė, bet ir verslo aplinka. Tik kartu su specialistais ir teisininkais išanalizavus ir įvertinus minėtus pasikeitimus bus priimtas vienoks ar kitoks sprendimas dėl galimybės įrengti krematoriumą esamose bendrovės patalpose, taip pat tolimesnių galimų veiksmų.“

Anot direktorės, savaime suprantama, kad tai reikalauja tam tikro laiko, todėl ji daugiau nieko negalėjo atsakyti apie galimą krematoriumo atsiradimą.

Paklausta, kaip vertina teismo sprendimą dėl krematoriumo Olandų gatvėje, Vilniaus miesto savivaldybė atsiuntė tokį komentarą:

„Šioje byloje teismas nekvestionavo Vilniaus miesto savivaldybės teisės priimti tokio pobūdžio sprendimus, o bendrovės „Ritualas“ skundą iš esmės tenkino vien dėl formalių poveikio aplinkai procedūrų pažeidimų, t. y. teigė, jog savivaldybė neatsižvelgė, kad pats „Ritualas“ norėjo nutraukti poveikio aplinkai vertinimo procedūras, o savivaldybė jo prašymo nenagrinėjo.

Manome, kad praktinės reikšmės ši nutartis dėl savivaldybės teisės priimti sprendimus dėl poveikio aplinkai nelabai turės.

Taip pat manome, kad priimta teismo nutartis nesudaro prielaidų krematoriumo atsiradimui Olandų gatvėje.“

2016 m. Vilniaus meras Remigijaus Šimašiaus komentavo, kad sprendžiant dėl krematoriumo įrengimo įsiklausyta į vilniečių nuomonę. Esą jų dauguma pasisako už tai, kad krematoriumo Olandų gatvėje nebūtų.

„Be abejo, niekas negali uždrausti verslininkams kreiptis dėl leidimo krematoriumui miesto pakraštyje, o tai, kaip pasakė vilniečiai, būtų geresnis sprendimas. Jeigu toks prašymas būtų gautas, jis būtų nagrinėjamas nustatyta tvarka“, – tada sakė R. Šimašius.

Prieš pora metų Vilniaus miesto savivaldybės administracijos užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad 74,3 proc. vilniečių pasisako už krematoriumo statybas Vilniaus mieste.

Tačiau labiausiai vilniečiai pritaria krematoriumo statybai miesto pakraščiuose, o netinkamiausia laiko vietą šalia Olandų gatvėje esančių šarvojimo namų. Krematoriumo statybai nepritaria 17,2 proc. apklaustųjų.

Pastačius krematoriumas Vilniaus mieste šiuo požiūriu jis netaptų kažkuo išskirtinis. Pvz., Londono mieste yra bent keliolika krematoriumų. Kauno centre krematoriumas veikė nuo 1936 m. iki 2003 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)