„Planuojame šią generalinę sutartį pasirašyti antradienį, atitinkamai ir visas kitas konkrečias sutartis (...). To reikalauja ir laikas, nes ketvirtadienį yra numatytas ir teismo posėdis, tai iki tos datos atitinkamus taikos susitarimus turime pateikti teismui“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė Ž. Vaičiūnas.

Mininistras teigė, kad nejautė politinio spaudimo dėl taikos sutarties su „Danpower“.

„Ne, tikrai spaudimo prasme to neapibūdinčiau, aš manau, kad vien tas faktas, kad šis atvejis, šita byla yra pakankamai gerai žinoma Vokietijos politikams, yra savaime pakankamai stiprus faktas ir stiprus ženklas apie šios bylos eigą. Bet apie jokį spaudimą nekalbu“, – tvirtino Ž. Vaičiūnas.

Planuojama pasirašyti taikos sutartimi užbaigiami teisminiai ginčai tarp Lietuvos valstybės ir „Danpower“.

Taikos sutartimi užbaigiamos aštuonios administracinės ir civilinės bylos nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. „Danpower“ įsipareigoja atsiimti ieškinius dėl nuostolių, kurių bendra suma siekia 32 mln. eurų, taip pat Vokietijos kompanija atsisako 35 mln. eurų vertės pretenzijos tarptautiniame investiciniame arbitraže bei įsipareigoja nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

„Danpower“ taip pat atsisako Kainų komisijos nutarimu suteikto fiksuoto tarifo Vilniaus kogeneracinei jėgainei. Valstybė įsipareigoja užtikrinti, kad būtų atstatytas panaikintas leidimas elektros energijos gamybos plėtrai Kaune su fiksuotu tarifu 12 metų laikotarpiui, kuris buvo nustatytas pagal 2013 metais galiojusius teisės aktus.

Pasirašius šią generalinę taikos sutartį, konkrečių taikos sutarčių nuostatas dar įvertins ir tvirtins teismas.

Ketvirtadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), nagrinėjantis ginčą dėl įmonės „Danpower Baltic Taika elektrinė” leidimo plėtoti elektros gamybos pajėgumus Kaune, skelbs galutinį sprendimą. Abi pusės kovo pradžioje jau kreipėsi į LVAT, prašydamos atidėti bylos svarstymą.

LVAT nagrinėja „Danpower“ skundą dėl sprendimų, neleidusių jai Kaune pardavinėti elektros skatinamuoju 12 metų tarifu. Tačiau šalys siekė susitarti ne tik dėl Kauno, bet ir dėl „Danpower“ veiklos Vilniuje, kur ji ketino statyti naują kogeneracinę jėgainę, bei dėl „Danpower“ pateikto 16,2 mln. eurų vertės ieškinio dėl žalos atlyginimo.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)