Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas praėjusį penktadienį BNS patvirtino, kad ministerija ir „Danpower“ iš esmės baigė taikos derybas. Pasak jo, jeigu sutarties projektui pirmadienį pritars Vyriausybė, ji bus pasirašyta ir iki ketvirtadienio pateikta teismui.

Sutartis atvertų kelią tęsti bendrovės investicijas Vilniuje ir Kaune, šalys taip pat turėtų baigti visus ginčus teismuose.

Pasak Ž. Vaičiūno, derybose su „Danpower“ pasiektas kompromisinis sprendimas, o taikos susitarimas yra „geras ir subalansuotas valstybės interesų požiūriu“. Ministras patikino, kad susitarime nėra numatytos jokios piniginės kompensacijos.

Jis nenorėjo atskleisti konkrečių susitarimo detalių, bet nepaneigė, kad susitarimas atvertų kelią „Danpower“ vystyti sustabdytą kogeneracinės jėgainės Vilniuje projektą ir išspręsti Kauno biokuro jėgainės šilumos supirkimo kainos klausimą. Ministras taip pat neatskleidė, ar „Danpower“ įsipareigoja atsiimti iš teismo maždaug 16 mln. eurų ieškinį.

Vyriausybė praėjusią savaitę iš esmės pritarė taikos sutarties krypčiai, tačiau dėl konkrečių jos sąlygų sprendimo nepriėmė.

Šalys susitarti ir pasirašyti sutartį turi laiko iki ketvirtadienio, kai ginčą dėl įmonės „Danpower Baltic Taika elektrinė” leidimo plėtoti elektros gamybos pajėgumus Kaune nagrinėjantis Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) skelbs galutinį sprendimą. Abi pusės kovo pradžioje jau kreipėsi į LVAT, prašydamos atidėti bylos svarstymą.

LVAT nagrinėja „Danpower“ skundą dėl sprendimų, neleidusių jai Kaune pardavinėti elektros skatinamuoju 12 metų tarifu. Tačiau šalys siekė susitarti ne tik dėl Kauno, bet ir dėl „Danpower“ veiklos Vilniuje, kur ji ketino statyti naują kogeneracinę jėgainę, bei dėl „Danpower“ pateikto 16,2 mln. eurų vertės ieškinio dėl žalos atlyginimo.

„Danpower Baltic“ Vilniuje, Kaune ir Joniškyje valdo šešias biokuro bei vieną kogeneracinę jėgainę Kaune.

Vokietijos „Danpower“ 100 proc. akcijų valdo Vokietijos Hanoverio savivaldybės įmonė „Stadtwerke Hannover“. Lietuvoje veikiančią bendrą įmonę „Danpower Baltic“ lygiomis dalimis valdo „Danpower“ kartu su „Kesko Senukai“ grupės prezidento Artūro Rakausko, tinklo įkūrėjo Augustino Rakausko bei „Žabolio ir partnerių“ valdoma įmone „Geco investicijos“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)