„Iš esmės yra teikiamas galutinis variantas. (...) Tikiuosi, kad jam pritars“, - Eltai sakė Ž. Vaičiūnas.

Trečiadienio posėdyje Ministrų kabinetas taikos sutarčiai su „Danpower“ turėjo pastabų, todėl ministerija dalį sutarties punktų turėjo dar kartą persiderėti su Vokietijos „Danpower“. Paklaustas, ar visi punktai persiderėti taip, kaip siūlyta Vyriausybėje, Ž. Vaičiūnas teigė, kad sutartis atitinka Ministrų kabineto kryptį.

Ž. Vaičiūnas tikslios datos, kada bus pasirašyta taikos sutartis, jei Vyriausybė pirmadienį jai pritars, neįvardijo. Tikėtina, kad tai bus padaryta dar pirmadienį arba antradienį, nes ketvirtadienis yra nustatyta teismo data, iki kurios turi būti pasiektas susitarimas.

Kol sutartis nepasirašyta, ministerija jos turinio neatskleidžia.

Teismuose besibylinėjanti Energetikos ministerija ir „Danpower“ taikos sutartį ketino pasiekti iki balandžio pabaigos, tačiau paprašė Lietuvos vyriausiojo administracinio pratęsti derybas. Šis prašymą patenkino ir pratęsė terminą iki gegužės 10 dienos.

2013 metais „Danpower“ jėgainė laimėjo 5 megavatų elektros skatinimo kvotų aukcioną. Tuomet valstybė bendrovei įsipareigojo 12 metų iš jos elektrą supirkti po 9,7 cento už kilovatvalandę. Tačiau vėliau šis tarifas panaikintas.

Pirmos instancijos teisme bendrovė ginčą pralaimėjo.

Šių metų sausį teismas kitame ginče galutine ir neskundžiama nutartimi taip pat yra nustatęs, kad Energetikos ministerija neteisėtai sustabdė Vokietijos „Danpower“ investicijas į naują biokuro jėgainę Vilniuje. Investuotoja yra pateikusi ieškinį dėl projektui sukeltų kliūčių žalos atlyginimo iš Energetikos ministerijos ir „Energijos skirstymo operatoriaus“. Skaičiuojama nuostolių suma - daugiau nei 16 mln. eurų.

Vokietijos kompanija „Danpower“ Lietuvoje yra investavusi beveik 100 mln. eurų ir valdo šešias biokuro bei vieną kogeneracinę jėgainę.

100 proc. „Danpower“ akcijų valdo vienai didžiausių Vokietijoje Hanoverio savivaldybės komunalinių paslaugų bendrovių „Stadtwerke Hannover“, kurios metiniai pardavimai siekia 2,3 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)