Ne paslaptis, kad ekologiškos prekės kainuoja kur kas brangiau. O turėti savo ūkį ir užsiauginti savo produktų gali ne kiekvienas. Tačiau, specialistų teigimu, alternatyvų yra net ir sudėtingiausiose situacijose.

Būtina planuoti biudžetą

„Žinoma, gaudamas minimalų atlyginimą žmogus sunkiai galės sau leisti sporto klubų paslaugas, masažus ir gurmaniškus maisto produktus. Tačiau juk galima į sveiką gyvenseną žiūrėti ir gerokai paprasčiau. Pavyzdžiui, vartodami mažiau cukraus galime net sutaupyti. Sportuoti galime artimiausiame parke. Turint žemės ar vietos balkone – užsiauginti prieskonių ir daržovių. Man teko girdėti apie šeimą, kuri susitarė su netoli gyvenančiu ūkininku, kad už pagalbą ūkyje savaitgaliais jie gautų galimybę naudotis nemenku žemės plotu ir užsiauginti sau daržovių“, – „Vakarų ekspresui“ sakė „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Jos teigimu, iki šiol ne visiems pavyksta sėkmingai planuoti savo išlaidas. Būtent tai neretai neleidžia sutaupyti.

„Siūlyčiau padaryti eksperimentą ir paklausti 10 draugų, ar jie žino, kur tiksliai pastaruosius 6 mėnesius išleido savo pinigus. Kartais vien šio pratimo pakanka aiškiai suvokti, kiek neplanuotų ir nebūtinų išlaidų patiriame. Iš visų būtinųjų išlaidų maistui skiriamos yra didžiausios. Vidutiniškai 4 asmenų šeima maistui per mėnesį skiria 300 eurų“, – teigė J. Cvilikienė.

Pasak jos, jei žmonių apsipirkimą diktuoja akcijos, tai tikėtina, kad asmeninis biudžetas neplanuojamas, ir taip kyla labai didelė rizika išleisti daugiau pinigų, nei numatyta.

„Ir tai nėra niekaip susiję su sveika ar nesveika mityba. Aš manau, kad pastaroji sukuria net daugiau pagundų išlaidauti. Tačiau, jei žinome, koks mūsų savaitės pirkinių krepšelis turėtų būti ir kiek mes galime tam skirti lėšų, nesunkiai galime palyginti įvairių tiekėjų siūlomas prekes ir pasirinkti sau tinkamą variantą, tokiu būdu suvaldydami ir savo biudžetą“, – tikino „Swedbank“ atstovė.

Prekybininkai pelnosi

Kad žmonės yra priversti galvoti apie turimą biudžetą, patvirtino racionalaus pirkimo ir kainų palyginimo portalo Pricer.lt įkūrėjas Arūnas Vizickas. Atlikti tyrimai rodo, jog prekybos centruose ekologiški produktai brangesni pusantro ar net du kartus.

„Beveik nematome, kad būtų daromos aktyvacijos tokioms prekėms taikyti akcijas. Tikėtina, kad ekologiškų produktų perkama mažiau, tad ir akcijų taikoma rečiau. Vartotojų alternatyva – produktų ieškojimas turguje, pas ūkininkus. Ten įvairios kainos, nes kiekvienas ūkininkas ją nusistato. Pas perpardavėją kainos taip pat gali būti dvigubai didesnės. O ir ūkininkai paprastai negali patvirtinti, produktus augino ekologiškai, ar ne. Tai nenustatoma“, – sakė A. Vizickas.

Pasak jo, prekybininkai galimai bandė užsidirbti prieš Velykas, kadangi buvo pastebėtas kai kurių prekių kainų didėjimas. Po švenčių prekių kainos grįžo į pradinį tašką, o pigiausių prekių krepšelio kaina net mažėjo nuo 0,7 proc. iki 1,5 proc.

„Kaip elgsis rinka? Pagal žaliavų tendencijas, ateityje turėtų būti prekių pigimas. Bet pagal mažmenininkų elgseną, galimai jo nebus. Pas mus nėra rinkos ekonomikos. Galbūt yra daugiau diktato – kainą nustato mažmenininkas. Jis spaudžia gamintoją, kad šis parduotų vis pigiau, bet to pigumo neperduoda į rinką. Vartotojas gauna mažesnį asortimentą ir aukštesnes kainas, o gamintojas turi vis mažiau galimybių uždirbti, jo konkurencingumas mažėja“, – liūdną tendenciją pabrėžė Pricer.lt vadovas.

Jis pastebi, jog Lietuvoje, kalbant apie maisto produktus, kiekybės aspektu apyvarta mažėja. Tačiau pajamų apyvarta rodo nedidelį augimą.

„Laikomasi taktikos „iš mažiau uždirbti daugiau“. Taip ateityje Lietuvoje žmonių liks dar mažiau. Turi ateiti socialinis sprogimas. Kada nors žmonės pasakys – „atsiprašau, aš neturiu pinigų ir badauti nenoriu“. Tada bus ieškoma alternatyvų. Aišku, kažkas jau dabar emigruoja, kažkas vyksta apsipirkti kitur“, – pridėjo A. Vicizkas.

Lietuvos prekybininkai pasaulio tendencijų nesivaiko

Pricer.lt duomenimis, šių metų pradžioje kilogramas ekologiškų bananų kainavo 1,99 Eur, o štai neekologiškų – nuo 89 ct iki 1,19 Eur. Šiuo metu paprastų bananų kaina siekia 1,29 Eur už kilogramą. Daugiau nei dvigubai brangiau kainavo ekologiškos citrinos – nuo 2,98 Eur iki 3,98 Eur už kilogramą. Paprastos citrinos kainavo nuo 1,29 Eur iki 1,45 Eur. Panaši situacija ir su obuoliais. Ekologiški kainavo 3,32 Eur, o neekologiški – iki 1,99 Eur. Beje, pastebima tendencija, kad ekologiškų produktų apyvarta yra mažesnė – randama daug supuvusių produktų.

Metų pradžioje pasaulyje bananų kainos kilo dėl augintojų derlius užklupusių ligų. Kovo mėnesį situacija stabilizavosi ir pasaulyje bananų kainos vėl mažėjo, o štai Lietuvos prekybininkai vaisių kainos nesumažino.

Nuo 2017 metų pradžios pasaulyje vis mažėjo saulėgrąžų aliejaus kaina. O štai Lietuvoje tokia tendencija pastebėta nebuvo – pigiausias kainuoja apie eurą, o aukštos kokybės – apie 3 Eur. Panaši situacija ir su cukrumi – jis pasaulyje drastiškai atpigo nuo praėjusių metų birželio. Lietuvoje cukrus pigti pradėjo tik dabar – nuo 69 ct iki 49 ct. Kavos žaliava pasaulyje pinga nuo 2016 metų, o Lietuvoje toliau bandoma įtvirtinti aukštas kainas.

Šokolado kaina pasaulyje mažėja nuo 2016 metų rudens, o kai kurie Lietuvos prekybininkai ne tik padidino šio produkto kainą, bet ir nestipriai sumažino parduodamą kiekį. Pastaruoju metu pasaulyje pastebimas nedidelis šokolado brangimas, tad gali būti, kad šio produkto kaina dar didės ir Lietuvoje.

Pasaulio rinkoje nuo spalio drastiškai pradėjo pigti sviestas, kurio kaina grįžo į 2016 metus. O štai Lietuvoje nuo praėjusių metų vasaros kaina kaip pakilo, tokia ir išliko. Kol kas pastebimas tik kosmetinis bandymas šį produktą piginti. Pricer.lt duomenimis, prekybininkai turi galimybių atpiginti ir kiaušinius, tačiau dabar kaina už M dydžio kiaušinius svyruoja apie 1,15 Eur.

Beje, nuo šių metų pradžios nuosekliai mažėja pieno supirkimo kaina. Vasario mėnesį Lietuvoje supirkimo kaina buvo viena mažiausių Europoje – mažiau mokėjo tik latviai. Tačiau pačių pieno produktų kainos parduotuvėse didelio pokyčio nerodo.