Degalų prekybos bendrovei "Neste Lietuva" pranešus apie prekybą pigesniais degalais praėjusios savaitės penktadienį-sekmadienį, reagavo ir kitos šalies degalų prekybos bendrovės, tuo pačiu laikotarpiu taip pat maždaug 8 centais sumažinusios degalų pardavimo kainą. Pirmadienį ir antradienį degalai vėl buvo pardavinėjami tomis pačiomis kainomis kaip ir praėjusios savaitės darbo dienomis.

Tačiau antradienį vakare pakėlus degalų kainas, Vilniuje degalų prekybos bendrovių "Neste Lietuva" ir "Hydro Texaco" valdomose automatinėse degalinėse A95 benzinas buvo parduodamas po 2,23 lito už litrą, o A92 - po 2,20 lito.

"Shell Lietuva" ir "Lietuva Statoil" A95 benziną Vilniuje pardavinėja po 2,29 lito, A92 - po 2,26 lito už litrą.

Dyzelinių degalų kaina "Neste Lietuvos" ir "Hydro Texaco" automatinėse degalinėse buvo 1,91 lito už litrą, "Shell Lietuvos" ir "Lietuva Statoil" degalinėse - 1,97 lito.

Tai jau ketvirtas degalų kainų šuolis šiemet - litras A95 rūšies benzino per tą laiką pabrango maždaug 16 centų, A92 - maždaug 22 centais, o dyzelinių degalų - 23 centais už litrą.

Degalai Lietuvos degalinėse šiemet pirmą kartą pabrango sausio pirmosiomis dienomis, įsigaliojus Seimo 2001 metų gruodžio 6 dieną priimtoms Akcizų įstatymo pataisoms. Dėl to Lietuvos degalinėse benzino kaina pakilo maždaug 3 centais, o dyzelinių degalų - maždaug 15 centų už litrą.

Antrą kartą šiemet benzino kainos Lietuvoje kilo sausio viduryje. Tuomet litras A95 benzino dėl išaugusių didmeninių naftos produktų kainų pabrango maždaug 2, o A92 - maždaug 7 centais. Dyzelinių degalų kaina tada išliko nepakitusi.

Trečią kartą degalų kainos išaugo sausio 17-18 dienomis. Tuomet litras benzino ir dyzelinių degalų pabrango dar maždaug penkiais centais.

Pasak "Lietuva Statoil" mažmeninės prekybos vadovės Daivos Jokšienės, šios savaitės degalų pabrangimui įtakos turėjo padidėjusios tiekėjų kainos.

"Dabar degalų kainos kol kas nėra stabilios, todėl sunku prognozuoti, kaip jos kis ateityje", - BNS sakė D.Jokšienė. Anot jos, daug kas priklausys nuo tiekėjų.

Trečiadienį "Mažeikių naftoje" A95 rūšies benzino litras kainuoja 1,85 lito, o dyzelinių degalų - 1,56 lito už litrą. Prieš savaitę litras A95 rūšies benzino buvo parduodamas po 1,83 lito, o dyzelinių degalų - po 1,55 lito.

"Mažeikių naftos" Komunikacijos tarnybos viršininkas Tadas Augustauskas BNS sakė, kad per pastarąsias tris savaites bendrovės naftos produktų pardavimo kainos kito 2-3 centų ribose.

T.Augustauskas prognozavo, kad p er artimiausią savaitę kainos išliks panašios į trečiadienio, nors ir gali pakilti 1-2 centais už litrą.

Anot T.Augustausko, naftos rinkoje skaičiuojama doleriais, todėl euro, su kuriuo litas dabar susietas, stiprėjimas teigiamai atsiliepia vartotojams, nes "Mažeikių naftos" parduodamos produkcijos kainos santykinai mažėja.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją