Stambiausia Rusijos naftos bendrovė "Lukoil" ketvirtadienį pareiškė planuojanti kartu su JAV naftos kompanija "ConocoPhillips" pirkti turtą už Rusijos ribų, visų pirma - naftos perdirbimo gamyklas Vakarų ir Vidurio Europoje.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje "Lukoil" viceprezidentas Leonidas Fedunas nurodė ir vieną konkretų numatytą dvejų kompanijų pirkinį - "Mažeikių naftą".

Rusijos analitinio interneto leidinio "RBCDaily.ru" kalbinti ekspertai tvirtino, jog tokiu pranešimu "Lukoil" pripažino, jog įsigyti "Mažeikių naftą" jai visų pirma trūksta politinio "svorio".

"Nepaisant akivaizdžios šios gamyklos priklausomybės nuo Rusijos naftos tiekimo (šiuo metu ją teikia iš esmės vien "Lukoil" antrinės įmonės), Lietuvos Vyriausybė stengiasi neleisti "Jukos" filialui parduoti savo dalies akcijų "Lukoil". Poroje su solidžia amerikiečių korporacija šį barjerą įveikti būtų daug lengviau", - penktadienį rašė "RBCDaily.ru", remdamasis nenurodytais ekspertais.

Kai kurių ekspertų nuomone, "Lukoil" nori "ConocoPhilips" įtaka pasinaudoti ir Kazachstane įsigyjant bendroves "PetroKazakhstan" bei "Turgai Petroleum". Ekspertai taip pat pažymi, jog dviem bendrovėms Rusijoje plėstis jau nebėra kur, nes įdomiausi objektai ten jau pasidalinti. O konkursuose įsigyti daugiau turto Rusijos valdžia atvirai teikia prioritetą šios šalies bendrovėms.

"CentrInvest" analitikas Konstantinas Batuninas interneto dienraščiui sakė, jog "Lukoil" rūpi ir "ConocoPhilips" ryšiai JAV vyriausybėje, galintys jai padėti grįžti į Iraką. Ten, analitiko žiniomis, "Lukoil" buvusio šalies vadovo Sadamo Huseino (Saddam Hussein) laikais įsigijo ypač perspektyvius telkinius Vakarų Kurnoje, tačiau vėliau juos faktiškai prarado.

"Užsienyje "ConocoPhilips" įvaizdis ir svoris turi labai didelės reikšmės. Padedant tokiam svarbiam partneriui, "Lukoil" lengviau apginti savo interesus. Tarp jų - Rytų ir Vidurio Europoje, kur į Rusijos bendroves iki šiol žiūri iš padilbų", - kalbėjo K. Batuninas.

"Lukoil" ir "ConocoPhilips" Rusijoje kartu valdo bendrą įmonę "Narjanmarneftegaz" Timano-Pečioros regione. Į šios įmonės plėtrą, šaltinių teigimu, yra numatytos milijardinės investicijos.

"Lukoil" duomenimis, "ConocoPhilips" per tarpininkus valdo apie 12,6 proc. "Lukoil" akcijų. Politikos apžvalgininkų nuomone, "Lukoil" tarnauja aukščiausios Rusijos valdžios politiniams interesams.

Tai, kad "Lukoil" naudojasi "ConocoPhilips" įvaizdžiu politiniam palaikymui įsigyti, anksčiau tvirtino ir Lietuvos opozicija.

"Lukoil" yra vienas iš bent aštuonių pretendentų iš su "Jukos" susijusios Olandijos bendrovės įsigyti "Mažeikių naftą". Neoficialiais duomenimis, šią kompaniją palaiko Premjeras Algirdas Brazauskas.

Premjeras yra viešai pareiškęs, jog "Lukoil" yra visiškai kita kompanija, nei buvo prieš 10 metų, ir jokios politinės grėsmės nebekelia.

Su "Jukos" susijusiai Olandijos bendrovei priklauso 53,7 proc. "Mažeikių naftos" akcijų, kurių rinkos vertė - apie 4,8 mlrd. litų. Lietuvos valstybė turi 40,66 proc. "Mažeikių naftos" akcijų.

"Jukos" sulaukus milijardinių ieškinių dėl tariamų mokesčių nepriemokų, koncernas balansuoja ant žlugimo ribos ir parduoda turtą. Pagrindiniai "Jukos" akcininkai ir buvę vadovai - kalėjime.

"Mažeikių nafta" yra pagrindinė degalų tiekėja Lietuvos rinkai, taip pat didžiausia eksportuotoja bei daugiausiai pelno uždirbanti šalies įmonė. Bendrovė dar valdo Būtingės terminalą bei Biržų naftotiekį.

Išaugus veiklos apimtims bei produkcijos kainoms "Mažeikių naftos" konsoliduotos pajamos pagal JAV apskaitos principus (US GAAP) pernai padidėjo 44,7 proc. - iki 7,663 mlrd. litų, o grynasis pelnas - 3,3 karto - iki 721,883 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją