Analitikai sako, kad Lietuvoje susidarė situacija, kai kainas didina kylantys atlyginimai.

Rugsėjį, palyginus su rugpjūčiu, kainos išaugo 1 procentu. Statistikos departamentas sako, kad augimą lėmė brangę drabužiai, daržovės, avalynė ir degalai. Labiausiai brango melionai, trumpavaisiai agurkai ir kiviai. O labiausiai pigo skrydžių bilietai, nakvynės poilsio namuose.

Metinė infliacija didesnė nei prognozuota – beveik 5 procentai, kai prieš mėnesį tikėtasi, kad ji sieks 4,5 proc. Pasak specialistų, labiausiai šiemet kainų lygį kėlė alaus, pieno produktų, kiaušinių kainos. Taip pat sparčiai brango viešasis maitinimas.

Paslaugos, anot statistikos, nuo praėjusio rugsėjo pabrango 6 procentais. Mažiausiai brango sveikatos priežiūros paslaugos.

Infliacija Lietuvoje šiuo metu didžiausia Baltijos šalyse ir didesnė už euro zonos vidurkį.

Labiausiai brango daržovės


Statistikos departamentas pranešė, kad metinė infliacija (rugsėjį, palyginti su 2016 metų rugsėjo mėnesiu) siekė 4,8 proc., o vidutinė metinė infliacija buvo 3 procentai (rugpjūtį - atitinkamai 4,4 proc. ir 2,6 proc.).

Statistikų teigimu, rugsėjo mėnesį bendram vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 9,5 proc. padidėjusios drabužių, 16,3 proc. - daržovių, 9,9 proc. - avalynės, 2,4 proc. - degalų ir tepalų kainos. Keleivių vežimo oro transportu paslaugos per mėnesį atpigo 32,2 proc., atostogų išvykos - 6,6 procento.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 1,7 proc., paslaugų kainos - sumenko 1 procentu. Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos per mėnesį ūgtelėjo 0,4 proc., rinkos kainos - padidėjo 1,1 procento.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo alaus (29,9 proc.), pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių (11,9 proc.), degalų ir tepalų (5,6 proc.), restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų (9,9 proc.), aliejaus ir riebalų (7 proc.), spirituotų gėrimų (2,2 proc.) kainų padidėjimas bei farmacijos gaminių (3,3 proc.), elektros energijos (4,9 proc.) kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus išaugo 4,4 proc., paslaugų kainos - 6 procentais. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 0,7 proc., rinkos kainos - 5,4 procento.