Ataskaitoje, kurioje apžvelgiama ekonominė Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių padėtis, TVF pažymi, kad grupės narė pasiekė ženklios pažangos skatinant atsigavimą po Didžiosios recesijos: ūkio augimas stabilizavosi, o nedarbas mažėja.

Tačiau išlieka ir nemažai problemų, nes potencialus ūkio augimo rodiklis daugiau nei pusėje G20 šalių siekia du procentus ar yra mažesnis. Be to, einamųjų sąskaitų disbalansai Didžiojoje Britanijoje ir Jungtinėse Valstijose gali paskatinti protekcionizmą, nurodoma ataskaitoje.

TVF ir Pasaulio bankas ateinančią savaitę rengia metinė susitikimą, kuriame dalyvaus ir G20 šalių atstovai.

„Ekonomikos augimo tvarumas nėra garantuotas, – nurodoma TVF ataskaitoje. – Cikliškas atsigavimas įsitvirtino, tačiau produktyvumas išlieka mažas.“

Fondas pažymi, kad jau ilgą laiką krentančias žaliavų kainos, ypač naftos, stabdo ūkio augimą besivystančiose ekonomikose, kaip Argentina, Saudo Arabija, Brazilija, Pietų Afrikos Respublika, Meksika ir Turkija.

Tuo tarpu išsivysčiusiose šalyse, kaip Japonijoje, Pietų Korėjoje, Australijoje, Prancūzijoje ir Italijoje, prognozuojami mažesni už potencialius augimo rodikliai dėl mažos infliacijos ir silpnos paklausos.

„Nors valstybių skolų lygiai iš esmės stabilizavosi, pasiekta mažai pažangos siekiant juos sumažinti“, – konstatuojama TVF ataskaitoje. Pažymimas itin didelis skolos lygis Ispanijoje, Jungtinėse Valstijose ir Brazilijoje.

TVF skaičiuoja, kad bendros G20 šalių pastangos galėtų bendro BVP augimo tempą iki 2028 metų paspartinti iki maždaug 3,5 proc.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)