Tokį sprendimą prezidentė priėmė, atsižvelgus į šioje įmonėje atlikto vidaus audito ataskaitą.

Audito metu nustatyta, kad, V. Moliui vadovaujant valstybės įmonei „Automagistralė“, buvo padaryta didelė finansinė žala, nustatyti šiurkštūs lėšų švaistymo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi atvejai.

Valstybės apdovanojimas V. Moliui skirtas 2015 m. tuometinio susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus teikimu ir gavus Valstybės apdovanojimų tarybos pritarimą.

Visi kandidatai valstybės apdovanojimams gauti įstatymo nustatyta tvarka yra tikrinami atsakingų teisėsaugos institucijų. V. Molio atveju informacijos, dėl kurios jam negalėjo būti suteiktas apdovanojimas, gauta nebuvo.

Asmenys, išbraukti iš ordinų kavalierių arba medaliais ir kitais pasižymėjimo ženklais apdovanotųjų sąrašo, jiems įteiktus apdovanojimo ženklus ir apdovanojimo dokumentus privalo grąžinti ordinų kancleriui.

Šie asmenys netenka apdovanojimų teikiamų teisių.

Paklaustas apie aplinkybes, kodėl apdovanojimui nusprendė teikti V. Molį, R. Sinkevičius DELFI sakė:

„Aš nežinau, kaip pasakyti. Jį pristatė Valstybinė automobilių kelių direkcija. Opinija apie jo darbą buvo gera, kaip ir nebuvo kokios nors neigiamos informacijos apie jį. Tikrai ministerijoje jis turėjo gera vardą, sakyčiau.“

Perklaustas, ar dabar dar kartą jį teiktų, R. Sinkevičius neslėpė nuostabos: „Ką jūs, juokaujate?“

Jis pasakojo, kad tokių įmonių, kaip „Automagistralė“ auditas ir kontrolė vyksta pagal tam tikrą išankstinį grafiką.

„Galvoju, kad tokia didelė įstaiga, kaip Automobilių kelių direkcija turėtų turėti ir savo auditą ir, matyt, turi savo audito padalinį ir turėtų labiau sekti. Dabar ministerijai ji išeina kaip ir antrinė kompanija. Tų antrinių kompanijų patikrų būna rečiau, paprastai tikrinamos priminė, nes tų antrinių irgi yra septyniolika“, – kalbėjo socialdemokratas.

Jo nuomone teikimo valstybiniams apdovanojimams tvarką reikėtų keisti, o kandidatus tikrinti nuodugniau.

„Nežinau, kokia patikros tvarka, bet, manau, kad tarnybos turėtų patikrinti informaciją, ar nėra ko nors negatyvaus. Suprantama, tada nebūtų tokių „konfūzų“, – sakė pašnekovas.

Valstybinės automobilių kelių direkcijos vadovas Egidijus Skrodenis taip pat negalėjo pasakyti, kokiomis aplinkybėmis ir dėl ko V. Molis buvo teiktas apdovanojimui.

„Dabar aš nepasakysiu, ten buvo tokia personalo moteriškė, kuri ruošė visus dokumentus, o išėjus ankstesniam direktoriui išėjo ir ji“, – sakė iš pareigų netrukus pasitrauksiantis dabartinis direkcijos vadovas ir pažadėjo tuo pasidomėti.

Tiria STT

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) tiria neskaidrius „Automagistralės“ nekilnojamojo turto pirkimus, kai įmonei galėjo būti padaryta daugiau nei 100 tūkst. eurų žalos. Susisiekimo ministerija šią savaitę pranešė nustačiusi, jog bendrovė iš su buvusio vadovo V. Molio sūnumi susijusia įmone įsigijo turtą 4 kartus brangiau.

STT antrą tyrimą dėl „Automagistralės“ pradėjo liepą, po to, kai iš ministerijos gavo informacijos apie galima piktnaudžiavimą, pranešė STT.

„Automagistralės“ veiklos auditą atlikusi ministerija šią savaitę pranešė, kad įmonė iš su V.Molio sūnumi susijusių bendrovių už 100 tūkst. eurų pirko nekilnojamąjį turtą Vievyje ir už jį permokėjo 4,3 karto, nors ir žinojo, kiek šis turtas kainuoja iš tikrųjų.

Anot ministro Roko Masiulio, po audito STT perduota ir daugiau informacijos apie neskaidrią veiklą įmonėje. Pavyzdžiui, vadovybė įmonės pinigais tenkino savo užgaidas - pirko prabangius automobilius, keliavo atostogauti, įmonės darbuotojus V. Molis siuntė statyti savo motinos namą. Bendra padaryta žala įmonei gali siekti daugiau nei 200 tūkst. eurų.

V. Molis liepos pradžioje atleistas dėl įtarimų švaistant įmonės turtą bei dėl to, kad darbuotojams tinkamai nemokėjo už naktinį darbą bei viršvalandžius.

STT balandį pradėjo tyrimą, įtariant, kad „Automagistralės“ vadovai ir vienos didžiausių šalyje kelių ir tiltų statybos bendrovių „Panevėžio keliai“ darbuotojai galėjo piktnaudžiauti kelių remonto viešuosiuose pirkimuose.

BNS žiniomis, įtarimai tuomet pareikšti V. Moliui ir jo pavaduotojui Kazimierui Eirošiui, „Panevėžio kelių“ technikos direktoriui Viliui Gražiui ir jo pavaduotojui. Visiems jiems pareikšti įtarimai, jų darbo vietose ir namuose atliktos kratos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (639)