Tai premjeras Algirdas Brazauskas žadėjo Seime Vyriausybės valandos metu. Jo žiniomis, dabar dirba dvi iš keturių "Akmenės cemento" linijų, kurių kiekvienos pajėgumas - 600 tūkst. tonų cemento per metus. Šiuo metu dvi linijos neveikia jau penkiolika metų.

"Manau, reikėtų ir mums, ir Ūkio ministerijai kaip nors padėti įmonei paleisti dar vieną technologinę liniją, kiek leidžia Europos Sąjunga. Ir būtų išspręstas klausimas", - sakė A.Brazauskas. Galimos pagalbos būdo jis nenurodė.

"Mes labai daug galvojame apie savo gamybos pajėgumų išplėtimą ir vienas iš variantų būtų trečiosios linijos paleidimas, kas iš tikrųjų daug kainuotų, - Eltai teigė "Akmenės cemento" generalinis direktorius Artūras Zaremba. - Kitas variantas būtų padaryti turimos linijos rekonstrukciją".

A.Zaremba pripažino, kad tokie variantai tik svarstomi ir dėl to niekur nebuvo kreiptasi. "Mes tai priimame daugiau kaip įmonės vidaus problemą. Aišku, jei tokia intencija yra padėti - malonu tai girdėti", - teigė "Akmenės cemento" vadovas.

"Akmenės cementas" buvo kreipęsis į Ūkio ministeriją dėl ES paramos, tačiau jos negavo. 10 mln. litų vertės ekologinio projekto (elektrostatinių filtrų sutvarkymui) įgyvendinimui pusę reikalingos sumos įmonė tikėjosi gauti iš ES struktūrinių fondų.

Ūkio ministras Kęstutis Daukšys tikslino, kad Lietuvoje yra susidaręs pigaus cemento trūkumas. Jo žiniomis, Lietuvos įmonės metų pradžioje iš "Akmenės cemento" užsisakė nedaug produkcijos, nes tikėjosi pigaus cemento nusipirkti Baltarusijoje.

"O baltarusiai gavo geresnį pasiūlymą iš Maskvos, ir pas mus susidarė cemento trūkumas", - sakė ministras.

A.Zaremba patvirtino, kad šiuo metu Lietuvoje iš tiesų trūksta cemento, kai vidaus rinkoje nebėra baltarusiško.

"Reikiamą kiekį Lietuvai mes galime pagaminti, jeigu dirbame stabiliai visus metus. Šių metų pradžioje mūsų cemento niekas nepirko, o kai jo nebeliko, mums sunku pagaminti didelį kiekį iš karto", - teigė "Akmenės cemento" vadovas.

Jo nuomone, ažiotažas dėl cemento trūkumo jau eina į pabaigą. "Sezonas jau baigiasi ir mūsų gamyba yra stabili - mes užpildome tą nišą rinkoje", - sakė A.Zaremba.

Per aštuonis šių metų mėnesius "Akmenės cementas", dirbantis visu pajėgumu, pardavė cemento už 76,324 mln. litų - 8,9 proc. daugiau nei pernai sausį-rugpjūtį (70,117 mln. litų).

"Akmenės cementas" Lietuvoje realizuoja apie 70 proc. viso cemento bei joje užima panašią rinkos dalį. Bendrovė cementą eksportuoja į Suomiją, Latviją, Kaliningradą.

Kontrolinį 62 proc. "Akmenės cemento" akcijų paketą valdo keletas Lietuvos fizinių asmenų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją