Vilkyčiuose laisvai ant kraiko jau gyvena 23 600 dedeklių, o ateityje ne narvuose gyvenančių paukščių „Groward Group“ ūkiuose daugės nuolat.

„Stebime didžiulį pirkėjų susidomėjimą paukščių gerove, ne narvuose laikomų vištų kiaušiniais bei keleriopą šios produkcijos pardavimų augimą. Tai liudija, kad Lietuvos vartotojams vis labiau rūpi, kaip auginami gyvūnai, kokiomis sąlygomis gaunama produkcija. Vis mažiau žmonių nori pirkti narvuose auginamų vištų kiaušinius. Kitaip sakant, mūsų požiūris į maistą ir aplinką po truputį panašėja į Vakarų Europos gyventojų“, - sako bendrovės „Groward Group“ vadovas Tomas Strumskas.

Pasak jo, modernizuojant vieną iš kelių Vilkyčiuose veikiančių paukštidžių, pakeistos grindys, vidinės sienos bei lubos - jos įrengtos taip, kad neliktų sąlygų veistis ektoparazitams - dažnai problemai senuose paukštynuose, kur vištos laikomos narvuose. Renovuotose patalpose sumontuota ir naujausia, visiškai automatizuota paukščių laikymo įranga, ji sertifikuota kaip atitinkanti aukščiausius paukščių gerovės reikalavimus.

Modernioje paukštidėje pagal minėtus reikalavimus kiekvienam paukščiui skiriama ne mažiau kaip 250 cm2 grindų ploto. Be didesnės erdvės, skirtos lesinimui, gėrimui, kiaušinių dėjimui, kiekvienas paukštis turi galimybę laisvai pasivaikščioti, ištiesti sparnus ar net paskraidyti fermoje ant šiaudais, pjuvenomis ar kitu kraiku pakreiktų grindų.

Pasak T. Strumsko, šios technologijos tikslas - kad gyvendamos geresnėmis sąlygomis vištos patirtų kuo mažiau streso. Automatizuota paukščių laikymo įranga užtikrins, kad paukščiai reikiamu laiku gautų tikslią pašaro porciją, čia palaikomas automatiškai reguliuojamas mikroklimatas, apšvietimo režimas, automatizuotas yra ir kiaušinių surinkimas.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sveikina šį įmonės sprendimą - gerinti laikymo sąlygas vištoms. Gyvūnų gerovės reikalavimai Lietuvoje įgyvendinami pagal Europos Sąjungos (ES) standartus. Laikyti dedekles vištas ant kraiko yra vienas iš ES leidžiamų laikymo būdų, kuris užtikrina svarbiausius fiziologinius paukščių poreikius. Tokios paukščių laikymo sistemos privalumas - vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti pastatų viduje, pažinti aplinką, jos turi galimybę elgtis natūraliai - kapstyti ir praustis grunte“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika.

Pradėjus veikti naujajai paukštidei Vilkyčiuose, išaugo ne tik „Groward Group“ gamybos apimtis, bet ir bendra 2-ojo numerio kiaušinių pasiūla Lietuvos rinkoje. Įmonei tai leido pristatyti „Rido“ prekės ženklo ant kraiko laikomų paukščių kiaušinius. Šilutės rajone gaunama produkcija bus tiekiama didiesiems mūsų šalies prekybos tinklams bei eksportuojama į Vakarų Europos rinkas.

Anot T. Strumsko, tai pirma, tačiau toli gražu ne paskutinė tokia moderni „Groward Group“ paukštidė.

„Turime labai aiškų modernizacijos ir 2-ojo numerio kiaušinių plėtros planą. Paukštidė Vilkyčiuose tėra vienas iš jo etapų, todėl ateityje ant kraiko gyvenančių paukščių daugės dar sparčiau. Tuo tarpu žmonėms atsisakant narvuose laikomų vištų kiaušinių, nebematome čia perspektyvų ir nebeplanuojame naujų tokių paukštidžių plėtros projektų. Juk iš esmės sprendimą, kokios kategorijos paukštidę įrengti ir kokiu numeriu pažymėti kiaušiniai bus tiekiami, lemia pati rinka. Mes prie to prisidedame tik edukacija ir tuo, jog, atsiradus poreikiui, greitai galime parūpinti didelį 2-ojo numerio produkcijos kiekį“, - įsitikinęs „Groward Group“ vadovas.

Vištų laikymo būdą ir kiaušinių kilmės šalį pirkėjai gali sužinoti vos pravėrę pakuotę. Pirmasis skaičius ant kiaušinio nurodo, kaip laikomos dedeklės vištos: 1 - laisvai laikomų vištų kiaušiniai; 2 - ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai; 3 - narvuose laikomų vištų kiaušiniai; 0 - ekologiški kiaušiniai.

Po skaičiaus esanti raidžių seka nurodo kodą šalies, kurioje yra vištų laikymo vieta. Lietuvoje užaugintų vištų kiaušiniai turi ženklą LT, Latvijoje - LV, Ukrainoje - UA, Lenkijoje - PL ir panašiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)