Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad 23 metų vilnietį Justą T. pripažįsta kaltu dėl svetimo turto pasisavinimo – pirmą kartą teisiamam vyrui skirta viešųjų darbų bausmė, įpareigojant per 4 mėnesius neatlygintinai išdirbti po 20 val. per mėnesį visuomenės labui.

Be to, teisėjas Linas Dūdys nutarė, kad buvusiam savo darbdaviui nuteistasis privalės atlyginti padarytą žalą, kurią buvo pažadėjęs sumokėti gerokai anksčiau.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad Justas T., dirbdamas Vilniaus Karoliniškių mikrorajone esančioje bendrovės „Circle K Lietuva“ degalinėje, vykdydamas kasos operacijas pasisavino svetimą turtą – niekam nematant iš kasos paėmė 600 eurų.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Justas T. net neneigė jam mestų kaltinimų – esą pinigus pasisavino tuomet, kai bendradarbis išėjo namo ir niekas nematė.

„Tada pradėjau skaičiuoti pinigus ir imituodamas, kad juos dedu į seifą, iš tikrųjų dėjau sau į kišenę, – sakė buvęs operatorius-pardavėjas. – Kiek prisimenu, tokį veiksmą imitavau gal per 3 kartus. O paskui su pinigais išėjau namo.“

Justas T. prisipažino, kad savo draugams buvo skolingas 570 Eur, todėl iš degalinėje paimtų pinigų grąžino skolas.

„Iš anksto paimti šių pinigų neplanavau, mintis kilo spontaniškai, stovint prie kasos“, – tikino jis.

Kaltinamojo teigimu, pinigų trūkumas buvo pastebėtas tik kitą dieną, kai buvo atliekama inkasacija.

„Pinigus planavau gražinti po trijų dienų, nes užsienyje dirbantis draugas žadėjo pagelbėti, bet nespėjo“, – sakė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras.

Jis sakė, kad iš jo atlyginimo degalinė išskaičiavo 400 Eur, o dar 200 Eur jis liko skolingas. „Bet šiuos pinigus grąžinsiu“, – teigė šiuo metu niekur nedirbantis vyras.

Be Justo T. prisipažinimo jo kaltė buvo įrodyta ne tik įvairiais dokumentais, bet ir vaizdo įrašais.

Kaip po pinigų pasisavinimo aiškino viena degalinės darbuotoja, Justas T. naujojoje darbovietėje išdirbo vos dvi savaites, o tądien, kai turėjo inkasuoti pinigus, jis juos dėjo ne į seifą, o sau į kišenę.

„Kai turėjau priduoti pinigus inkasacijai, man pritrūko 4 vokų – Justas T. tuo metu dirbo, bet nieko apie pinigų pasisavinimą man nesakė, bet kai iškėliau klausimą, jis prisipažino ir žadėjo pinigus grąžinti“, – teigė degalinės darbuotoja.

Jos teigimu, dabar jau buvęs operatorius-pardavėjas prisipažino, kad pinigus pasisavino norėdamas padengti negrąžintus kreditus.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas pažymėjo, kad Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas pasisavino jam patikėtą ar jo žinioje buvusį svetimą turtą ar turtinę teisę, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki 3 metų.

„Teismas, įvertinęs baudžiamojoje byloje surinktus įrodymus, konstatuoja, kad kaltinamojo Justo T. kaltė, padarius nusikaltimą visiškai įrodyta“, – priimdamas nuosprendį teismas pažymėjo, kad kaltinamasis su savo darbdaviu buvo sudaręs sutartį dėl darbuotojo individualios pilnutinės materialinės atsakomybės.

Anot jo, teisingiausia bausmė buvusiam degalinės darbuotojui – viešųjų darbų paskyrimas.

„Tokia bausmė atitiks protingumo ir teisingumo kriterijus bei padės įgyvendinti bausmės paskirtį“, – pažymėjo teisėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)