557 europarlamentarai pritarė rezoliucijai, kuria Europos Sąjungos lyderiai raginami atidėti sprendimą dėl to, ar derybose pasiekta pakankamai ir galima pradėti diskusijas dėl būsimų santykių. 92 europarlamentarai balsavo „prieš“, 29 susilaikė.

ES lyderiai per spalio 19–20 dienomis vyksiantį viršūnių susitikimą turi nuspręsti, ar derybose dėl Britanijos išstojimo iš Bendrijos sąlygų padaryta „pakankama pažanga“, kad būtų galima pradėti diskusijas dėl būsimų santykių, įskaitant susitarimą dėl prekybos.

Visos didžiosios Europos Parlamento frakcijos palaikė šios teisiškai neįpareigojančios rezoliucijos projektą, todėl antradienio balsavimo baigtis buvo iš anksto aiški.

Kiek anksčiau antradienį ES vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Michelis Barnier europarlamentarams sakė, kad nors britų premjerės Theresos May kalba Italijoje praėjusį mėnesį pagerino bendrą derybų atmosferą, vis dar esama „didelių nuomonių skirtumų“ trimis prioritetiniais klausimais: dėl Britanijos finansinių įsipareigojimų Briuseliui, Britanijoje gyvenančių ES piliečių teisių ir Airijos Respublikos sausumos sienos su JK priklausančia Šiaurės Airija statuso.

M. Barnier Europos Parlamento nariams Strasbūre sakė, kad britų premjerės derybų komanda, vadovaujama „Brexit“ ministro Davido Daviso, jos pasiūlymus, išdėstytus Italijoje, „suformulavo kaip derybines pozicijas“.

Tačiau M. Barnier įspėjo, kad vis dar esama rimtų nesutarimų, ypač dėl to, kiek Briuseliui turėtų sumokėti 2019 metų kovą ES paliksianti Britanija.

Jis taip pat atmetė euroskeptiškų pažiūrų britų europarlamentarų kaltinimus, esą Bendrija derybose mėgina reikalauti iš Britanijos išpirkos.

„Nėra jokios išpirkos, išstojimo sąskaitos. Yra tik faktas, kad kai nusprendžiate pasitraukti, mes prašome, kad jūs apmokėtumėte savo sąskaitas. Nei daugiau, nei mažiau – sumokėti tik tiek, kiek buvo sutarta“, – sakė M. Barnier.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)