Tokią naujovę pritaiko ir vis daugiau „Impuls“ sporto klubų, tačiau toks patekimo į vidų bei spintelių rakinimo būdas kelia įvairias lankytojų reakcijas – kai kurie šią naujovę pasitiko su pasipiktinimu.

Tuo metu penktadienį Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija išplatino pranešimą, kad sporto klubui nurodyta žmonėms, nenorintiems identifikuotis naudojant pirštų atspaudus, suteikti kitą patekimo į sporto klubą būdą.

Po tikrinimo išplatintame pranešime inspekcija skelbia, kad bendrovei nurodyta užtikrinti, kad klientų ir darbuotojų piršto atspaudo modelio duomenys (binarinis kodas) būtų renkami ir tvarkomi tik turint kliento ir darbuotojo sutikimą.

Taip pat turi būti sudaryta galimybė klientui ir darbuotojui pasirinkti patekimo į sveikatingumo klubą būdą ir galimybę bet kada atšaukti sutikimą dėl piršto atspaudo modelio naudojimo.

„Raštu informuoti klientą apie galimybę pasirinkti patekimo į sveikatingumo klubą būdą bei galimybę bet kada atšaukti sutikimą dėl piršto atspaudo modelio naudojimo. Nutraukti piršto atspaudo modelio tvarkymą tų klientų, kurie neįsigyja narystės (t. y. vienkartinio apsilankymo atveju apsilankymas sveikatingumo klube) arba pagrįsti šių duomenų tvarkymo (įskaitant saugojimo) teisėtumą, kai asmuo nebesilanko sveikatingumo klube ir būtinumą, kartu paaiškinant kodėl negali būti taikomi kiti praėjimo būdai. Užtikrinti, kad klientų piršto atspaudo modelio duomenys būtų saugomi iki įsigytos sporto klubo narystės galiojimo termino pabaigos, o pasibaigus šiam saugojimo terminui, nedelsiant būtų sunaikinti", - nurodoma inspekcijos pranešime.

Pasak „Impuls“ tinklo klientų aptarnavimo vadovės Justinos Keraitytės-Steponavičienės, iš pradžių ši naujovė dar pavasarį buvo įdiegta Vilniuje, Fabijoniškėse įsikūrusiame klube, vėliau – ir kituose „Impuls“ klubuose visoje šalyje, o kai kuriuose tik šį mėnesį.

Naudodamiesi atspaudų skaitytuvais, klientai gali patekti ten, kur anksčiau reikėdavo kortelės arba RFID apyrankės, taip pat ir atsiskaityti už trenerio ar kitas paslaugas klube.

Piktinasi kaina

J. Keraitytė-Steponavičienė sako, kad klubų, kuriuose ši sistema įdiegta tik rugsėjį, nariai dar pratinasi prie naujojo praėjimo būdo, tačiau, pasak jos, klientai, kuriems tai jau tapo įprasta patekimo į klubą forma, naujovę vertina palankiai.

Pakalbinus keletą „Impuls“ klientų, pasirodo, kad ne visi džiaugiasi pokyčiais. Vilniuje, Vienuolio g. įsikūrusio šio sveikatingumo klubo lankytoja Eglė sako, kad praėjimas, nuskaitant pirštų atspaudus, būtų geras, jei nestrigtų sistema.

„Įeinant ir išeinant nuskaityti pirštų atspaudus, manau, yra nebloga idėja, nes nereikia kišenėse ar tarp daiktų ieškoti kortelės, tačiau pastarosios nuskaitomos lengviau. Naujoji sistema nuolat stringa ir praeiti pro vartelius užtrunka daug ilgiau, nuskaitinėti pirštų atspaudus visada reikia po keletą kartų, kol sistema juos atpažįsta“, – sako lankytoja Eglė.

„Iš pradžių šiek tiek piktinausi dėl naujosios sistemos, labai nepatiko tai, kad reikia pirkti spyneles (kaina 5 eurai), nes „Impuls“ ir taip yra vienas iš brangiausių sporto klubų šalyje.

Aš moku už abonementą, todėl nesupratau, kodėl dabar turiu susimokėti dar ir už tai, kad galėčiau naudotis spintele. O dėl pirštų atspaudų nuskaitymo, patogumo prasme, didelio skirtumo nejaučiu, man tiko ir ankstesnis, ir šis variantas. Tik šiek tiek nejauku, kad klubo sistema turi mano tokius privačius duomenis“, – vertinimu apie naująją sistemą dalinasi kita klubo lankytoja Indrė.

Gali išsirinkti spintelę

„Kaskart atvykus į klubą ir priėjus prie praėjimo vartelių, reikia tik pridėti savo pirštą ir varteliai atsidaro. Išeiti iš klubo klientas gali taikant tokią pačią sistemą. Taip pat palikome galimybę pateikti į vidų ir senuoju būdu, naudojantis RFID apyrankėmis“, – sako J. Keraitytė-Steponavičienė.

Vadovės teigimu, pirštų antspaudų skaitmeninio modelio technologija buvo įdiegta siekiant, kad patekimas į sveikatingumo klubus klientams taptų greitesnis ir patogesnis. Pasak jos, įdiegus naująją sistemą, klientams nebereikia su savimi turėti narystės kortelių, taip pat jie gali rinktis norimas laisvas spinteles.

„Spinteles užrakinti ne rakteliu, o pakabinama spynele jau galima nuo kovo mėnesio. Spyneles galima įsigyti, naudotis narystės galiojimo metu už užstatą arba atsinešti savo. Pokyčiai buvo įgyvendinti reaguojant į klientų prašymus patiems rinktis spinteles – turėdami nuosavą spynelę, jie gali rinktis bet kurią norimą laisvą spintelę.

Matome, kad tokia galimybė mūsų lankytojams yra patraukli“, – sako vadovė ir priduria, kad, esant kliento norui, spinteles vis dar galima rakinti konkrečioms batų ir rūbų spintelėms išduodamais rakteliais.

Užtikrina saugumą

J. Keraitytė-Steponavičienė sako, kad pirmą kartą į klubą atvykusių klientų registratūros darbuotojas paprašo pridėti pirštą prie piršto pagalvėlės skaitytuvo.

Tuomet, pagal pasirinktus piršto atspaudo taškus, yra sukuriamas jo skaitmeninis modelis.

„Technologija yra visiškai saugi, nes tai yra tik skaitmeninis piršto atspaudo atitikmuo – binarinis kodas, pagal kurį negali būti atkurtas pradinis pilnas piršto atspaudo vaizdas“, – saugumą užtikrina vadovė.

Pasak Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausiosios specialistės Ramintos Sinkevičiūtės-Šečkuvienės, „Impuls“ privalo sudaryti galimybę klientui ir darbuotojui pasirinkti patekimo į klubą būdą ir suteikti galimybę bet kada atšaukti sutikimą dėl piršto atspaudo modelio naudojimo.

„Kubas taip pat įpareigotas nutraukti piršto atspaudo modelio tvarkymą tų klientų, kurie neįsigyja klubo narystės. Klientų piršto atspaudo modelio duomenys gali būti saugomi iki įsigytos sveikatingumo klubo narystės galiojimo termino pabaigos, o šiam pasibaigus, duomenys nedelsiant turi būti sunaikinti“, – sako R. Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Vyr. specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad nepilnamečių asmenų duomenų tvarkymui yra taikomos ir Civilinio kodekso nuostatos, kurios numato, kad už nepilnamečius iki keturiolikos metų sandorius jų vardu sudaro tėvai arba globėjai, o nepilnamečiai nuo keturiolikos iki aštuoniolikos metų sandorius sudaro turėdami tėvų arba rūpintojų sutikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)