Vilniaus apygardos teismo teisėja Laureta Ulbienė penktadienį paskelbė, kad A. Kanopka pataisos namuose turės praleisti 2 metus 8 mėnesius. Tiesa, bausmė nuteistajam galėjo būti griežtesnė, tačiau baudžiamojon atsakomybėn patrauktas tuometis kredito unijos vadovas pripažino kaltę, todėl jam iškelta baudžiamoji byla buvo išnagrinėta supaprastinta tvarka, taip kaltinamajam skirtą ketverių metų laisvės atėmimo bausmę sumažinant trečdaliu.

Teismo paskelbtas nuosprendis negalutinis – nuteistasis jį galės skųsti. Greičiausiai tokia teise A. Kanopka, kuris neatvyko nuosprendžio išklausyti, pasinaudos – valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė Jorūnė Žeberskienė vyrui siūlė skirti lygtinę dviejų metų laisvės atėmimo bausmę ir 7,5 tūkst. Eur baudą.

Tačiau, kaip pažymėjo nuosprendį paskelbusi teisėja L. Ulbienė, teismo nesaisto prokuroro pasiūlymas – reali laisvės atėmimo bausmė nuteistajam skirta, nes jis elgėsi gana įžūliai, visiškai ignoravo kredito unijos tvarką ir įstatymus, pasisavino ir iššvaistė didelės vertės turtą, todėl yra pavojingas visuomenei.

„Iššvaistyto ir pasisavinto turto vertė yra itin didelė vertė, dėl to iš dalies bendrovę ištiko bankrotas, – sakė teisėja. – Kaltinamasis bendrovėje elgėsi kaip savo namuose – ką norėjo, tą darė, klastojo buhalterinę apskaitą ir pritaikė savo interesams.“

Teismas konstatavo, kad A. Kanopka iššvaistė daugiau kaip 736 tūkst., o pasisavino – 2 mln. 179 tūkst. Eur.

Pasak bylą išnagrinėjusios teisėjos, A. Kanopka pripažino jam pateiktus kaltinimus. „Galima sakyti, kad jis padėjo tyrimui nustatyti, kaip tai padarė, nes be jo paaiškinimų galbūt net būtų buvę sunku susiorientuoti, ką jis ten išdarinėjo“, – pažymėjo L. Ulbienė.

Anot jos, daugiau kaip 700 tūkst. Eur A. Kanopka panaudojo savo reikmėms, tačiau kam, nedetalizavo, o daugiau kaip 2 mln. Eur skolino pažįstamiems asmenims. Tačiau ne kaip kredito unijos, o savo turtą – už tai tikėjosi asmeniškai gauti dideles palūkanas.

Teismas kredito unijai „Amber“ nepriteisė pareikšto ieškinio dėl žalos atlyginimo, nes A. Kanopka yra pasirašęs paprastuosius skolos vekselius, kuriuos yra patvirtinęs notaras. Anot teisėjo, kredito unija turėtų kreiptis dėl vykdomojo rašto išdavimo, be to, dalis prievolės yra užtikrinta hipotekoje įkeistu turtu.

„Nuteistasis iki šiol nėra grąžinęs nė euro“, – pabrėžė teisėja.

Ikiteisminį tyrimą Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnai pradėjo po Lietuvos banko (LB) atlikto inspektavimo. Jo metu nustatyti kredito unijos teisės aktų pažeidimai ir veiklos trūkumai dėl kasos tvarkymo, grynųjų pinigų operacijų ir kt. Inspektavimo metu užfiksuota, kad kredito unijoje buvo vykdomos abejotinos finansinės operacijas.

FNTT išaiškino, kad kredito unijos iždo vadovu, kuris tuo pačiu buvo ir kredito unijos kasininkas, dirbęs A. Kanopka 2015-2016 m., siekdamas nuslėpti pinigų trūkumą, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, finansiniuose dokumentuose įrašinėjo klaidingą informaciją.

2016 m. Lietuvos banko sprendimu kredito unija buvo pripažinta nemokia ir jai visam laikui atšaukta veiklos licencija.

Šiuo metu FNTT atlieka dar kelis ikiteisminius tyrimus dėl kitų kredito unijų veiklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)