„Mano supratimu, MMA apskritai turėtų būti paimta nuo politikų stalo ir surišta su vidutiniu atlyginimu. Tuomet galų gale nustotume manipuliuoti šiuo dydžiu. Jei auga bendras lygis, kaip dabar pensijos yra indeksuojamos, 7 metų laikotarpį imant atgal, tokiu pačiu būdu mes indeksuotume ir minimalią algą“, – DELFI konferencijos, skirtos aptarti idėją Lietuvai, metu sakė jis.

DELFI primena, kad naujausiais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis atlyginimas šalies ūkyje sudaro 838,7 euro „ant popieriaus“ arba 659 eurus „į rankas“.

Įprastai ekonomistai laiko, kad sveikas santykis tarp atlyginimų yra, kai minimali sudaro 50 proc. vidutinės algos. Susiejus šiuos dydžius minimali alga galėtų būti 419 eurų neatskaičius mokesčių.

G. Landsbergio teigimu, ne politikai, Seimas ar savivaldybių taryba turėtų spręsti, kokia šalyje turi būti MMA.

„Ekonomikos augimo situacijoje tai turėtų keistis“, – aiškino jis.

Todėl politikas dvejoja ir dėl ekonomisto Gitano Nausėdos pasiūlytos idėjos Lietuvai. Pastarasis siūlo savivaldybėms pačioms spręsti, kokia MMA jose turi būti taikoma.

„Galima galbūt būtų svarstyti, bet aš šiandien matau visokių nebūtinai teisingų krypčių, kur ši idėja gali nuvesti. Savivaldybių situacija yra nepaprastai skirtinga. Yra tų, kurios tvirtai laikosi ant savo kojų ir būtų konkurencingos, nes čia mes matytume didėjančią konkurenciją, klausimas tik, kur ta konkurencija nuvestų“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jis tikino nesantis tikras, ar ji nuvestų teisingiausiu keliu ir ką tai reikštų tų savivaldybių, kurios pralaimėtų konkurencinę kovą, gyventojams.

„Pradėtų kurtis mažiausios pridėtinės vertės įstaigos. Prieš rinkimus dar tuometinis premjeras Algirdas Butkevičius džiaugėsi, kad Lietuvoje atsiranda naujų įmonių, bet statistika rodė, kad tos naujos įmonės yra kuriančios mažiausią pridėtinę vertę, grubiai pavadinome, lentpjūvės. Jos nei reikalauja kažkokio specialaus pasirengimo iš darbuotojų, nei gali jiems mokėti didesnę algą, nes tiesiog erdvė yra tokia – tu konkuruoji su visiškai analogiškomis įmonėmis tiek Lietuvoje, tiek aplink mus“, – aiškino politikas.

Konservatorių lyderio teigimu, tuomet buvo kalbėta, kaip užtikrinti, kad pridedamoji tų įmonių vertė augtų.

„Ir čia mes grįžtame prie to paties – švietimo. Tik iš ten, tik iš kompetencijos, žinių, išsilavinimo“, – sakė G. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (514)