Finansų ministerijos pasiūlymu, buvęs 9 proc. tarifas galiotų nuo spalio 1 d. tik iki šių metų pabaigos, vėliau jis didėtų iki 15 proc.

„Papildoma informacija apie tai, kad kartu su mokestiniais pakeitimais, biudžeto projektu, kurį esame pristatę, siūlysime 15 proc. PVM šildymui“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius siūlė nustatyti 9 proc. tarifą palikti visą šildymo sezoną. Tačiau premjeras Saulius Skvernelis su tuo nesutiko.

„Nauji tarifai siejami su visos mokestinės politikos pertvarka ir tobulinimu. Sausio 1 d. skirta ne vien šios rūšies lengvatai. <...> Mes negalime turėti trijų lengvatinių tarifų, dėl to bus pagrindiniai du lengvatiniai.

Ir šitas sprendimas, mes reagavome, atsižvelgėme, kad mokesčių surinkimas tikrai leidžia tą daryti. Metų pradžioje, kaip prisimename, dar ankstesnė Vyriausybė suprojektavo šių metų biudžetą. Atsiradus netikėtai siūlymams pratęsti lengvatą dar sezonui nebuvo numatytos tvirtos finansinės galimybės.

Primenu, kad lėšos, skirtos praėjusio šildymo sezono lengvatos dengimui buvo paima iš Lietuvos kelių, Susisiekimo ministerijos asignavimų, šaltinis buvo laikinas.

Dabar mokesčių surinkimas leidžia daryti šį sprendimą (9 proc. tarifą taikyti iki metų pabaigos), – kalbėjo premjeras ir išreiškė viltį, kad bus proveržis dėl tolimesnio daugiabučių renovavimo.

Premjeras taip pat priminė, kad pakeitus teisės aktus daugiau nepasiturinčių gyventojų galės patys iš valdžios paprašyti, kad ši skirtų kompensaciją šildymui ir karštam vandeniui.

Vyriausybė pasiūlė Seimui įstatymo projektą dėl PVM tarifo priimti skubos tvarka.

Pastarąjį kartą valdančiųjų balsais Seime lengvatinis 9 proc. tarifas buvo panaikintas gegužės mėnesį. Taigi daugiabučių gyventojai už šildymą ir karštą vandenį teko mokėti įprastinį 21 proc. mokesčio tarifą.

Vis dėlto užkliuvus urėdijų reformai, siekdamas jai paramos Saulius Skvernelis sutarė su Gabrieliaus Landsbergio vadovaujamais konservatoriais mainais už ją vėl grąžinti lengvatą.

Po Vyriausybės posėdžio premjeras Saulius Skvernelis paaiškino, kad lengvata laikinai siūloma grąžinti atsižvelgiant į gyventojų norus.

Saulius Skvernelis

„Lūkesčiai žmonių visą laiką buvo, kad tokia lengvata tęstų. Tiesiog noriu priminti, kas dabar bandoma spekuliuoti: šį sprendimą, kad PVM lengvata centriniam šildymui nustoja galioti, patvirtino praėjusi Vyriausybė. Ir Seimas tą patvirtino.

Gruodį staiga atsirado jautrių politikų, kurie nusprendė, jog reikia laikinai pratęsti, nesant finansavimo. Taip pat noriu paminėti, kad šitą lengvatą padengėme iš mūsų kelių, iš Kelių plėtros programos lėšų. Toliau tų lėšų nebuvo numatyta“, – žurnalistams aiškino ministras pirmininkas.

Jis džiaugėsi, kad gerėjant šalies ekonominei padėčiai trims mėnesiams pinigų lengvatai užteks, nors tai ir nebuvo iš anksto numatyta:

„Bet dabar turiu pasakyti ir gal pasidžiaugti, reikėtų gal ir pabelsti į medį, kad biudžetas pirmą pusmetį, jo surinkimas ir toliau yra pakankamai geras kalbant apie visus mokesčius.

Ir dabar turime finansinę galimybę iki metų pabaigos, finansinę, realią, pasvertą galimybę, ne kažkieno kito sąskaita šitą tarifą laikinai sugrąžinti, kol bus priimti sprendimai dėl kitų metų mokestinių pokyčių.

Kol kas laikomės tokios pozicijos, kad tie nauji lengvatiniai tarifai būtų 5 proc. ir 15 proc.“

Perklaustas, kodėl sako, kad pozicijos laikomasi tik kol kas S. Skvernelis mįslingai užsiminė kad Seimas gali nuspręsti kitaip.

„Prognozuojamos toks įsipareigojimas, kad būtų perteklinis biudžetas, turėsime tokį parengti. Tačiau sakau „kol kas“ dėl to, kad laukia, matyt, nelengvas ruduo Seime priimant biudžetą ir lydinčiuosius teisės aktus. Ir daug kas priklausys nuo to, kiek bus šios Vyriausybės sprendimus remiančių Seimo narių.“

Paklaustas, kiek pinigų prireiks laikinam lengvatos grąžinimui, finansų ministras Vilius Šapoka sakė:

„Tai pareikalaus daugiau nei 11 mln. Eur. Šitą sumą tikrai pavyks surasti dėl gerėjančio biudžeto surinkimo, dėl paspartėjusio eksporto augimo. Priminsiu, kad šios sumos tai lengvatai padengti jos šių metų biudžete nebuvo numatytos. Kitaip tariant per geresnį mokesčių surinkimą galime tą lengvatą įtvirtinti.“

Priminus, kad mokestiniai pakeitimai, kurie priimami ne su kitų metų alstybės biudžetu, turi būti priimami likus prieš pusmetį, o ne prieš dvi savaites, ministras svarstė, kad šiuo atveju reikia klausytis protingumo principo.

„Siūlymas paremtas tuo, kad gyventojams sąlygas pagerina, o ne pablogina. Dėl to šita sąlyga, kad viską reikia priiminėti iš anksto, remiasi ta prielaida, kad jeigu didėtų našta, tam laiko reiktų pasiruošti. Šiuo atveju grąžinama lengvata, kuri galiojo. Protingumo principas reikalauja, kad nebūtina šiuo atveju laukti pusės metų. Plius yra daug tokių pakeitimų precedentų ir praeityje“, – aiškino V. Šapoka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)