Standartinis PVM tarifas Latvijoje – kaip ir Lietuvoje – 21 proc.

Kaip rašo DELFI.lv, dėl šio sprendimo penktadienį neeiliniame posėdyje susitarė ministrų kabinetas. Teigiama, kad mažesni mokesčiai sumažins „šešėlį“ ir padidins vartojimą.

Tačiau kai kurie ekonomistai šį Latvijos valdančiųjų pasiūlymą vertina skeptiškai.

„Tai bus vienas kvailiausių sprendimų per daug metų“, – naujienų agentūrai LETA sakė DNB banko makroekonomikos ekspertas Peteris Strautinas.

Mažesniam PVM tarifui dar turi pritarti Latvijos Seimas.

Reikia ir Lietuvoje

Tuo metu Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) valdybos pirmininkas Martynas Laukaitis po Latvijos politikų sprendimo sakė, kad apie mažesnį PVM tarifą vaisiams ir daržovėms reikia kalbėti ir Lietuvoje.

„Būtinai reikia svarstyti ir mūsų asociacija jau seniai šio dalyko siekia. Problema ta, kad kaimyninėse rinkose yra labai nevienodos sąlygos.

Jeigu iki šiol buvo tik Lenkijos rinkoje 5 proc. PVM, tai dabar ir Latvijoje bus. Iš abiejų pusių bus žemo PVM šalys ir augintojai bus nebekonkurencingi. Ne dėl savo auginamos produkcijos, bet dėl mokestinių dalykų“, – sakė jis.

Martynas Laukaitis

Paklaustas, kodėl mažesnis PVM tarifas Latvijoje taikomas tik vietos augintojams, o ne visai produkcijai, M. Laukaitis komentavo, kad kiekviena valstybė sprendžia savaip.

„Galbūt jie bijo, kad nesurinks PVM. Pas mus irgi baiminasi dėl to. Taip pat – dėl to, kad skirtumą pasiims prekybos tinklai.

Tuo metu augintojai sako, kad suminė išraiška PVM nuostolio bus labai nedidelė arba surinks netgi tą pačią sumą. Nes ta prekė, kuri būna šešėlyje, turguose, konkuruos su tais augintojais, kurie mokas visus mokesčius“, – DELFI sakė LDAA vadovas.

Kvepia naftalinu

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas svarstė, kad šis latvių valdžios žingsnis skirtas patenkinti tam tikrų interesų grupių norus ir kvepia „politiniu naftalinu“.

„Kaip galima pateisinti šį sprendimą? Kaip ir Lietuvoje buvo daug įvairių bandymų tam tikroms maisto grupėms sumažinti PVM tarifą. Mažesnis PVM tarifas skirtas paskatinti tam tikrų prekių naudojimą ir vartojimą, – kalbėjo jis. – Iš tikrųjų, šis sprendimas skirtas pateisinti tam tikrų interesų grupių norą turėti mažesnį tarifą. Dažniausiai po tokiais sprendimais slypi tokie motyvai.“

T. Povilauskas neabejojo, kad netrukus Latvijoje atsiras ir daugiau kitų maisto produktų atstovų, kurie taip pat pateiks savo siūlymų.

Kainos – opi tema

Lietuvoje liepą infliacija siekė 4,1 proc., Latvijoje – 2,6 proc., o Estijoje – 3,9 proc.

„Latvijoje šiandien irgi kainų temos yra labai aktualios“, – sakė T. Poviliauskas.

Tadas Povilauskas

Jis taip pat pastebėjo, kad sumažinus PVM tarifą, bus sudėtinga susekti, ar prekybininkai tikrai sumažino kainas.

„Pavyzdžiui, obuoliai šiais metais brangsta ir brangs, nes Lenkijoje yra įšalimas. Tai kaip po to suvaldyti šį dalyką, koks kainos pokytis buvo dėl mažesnio PVM, o kiek – dėl rinkos pokyčių“, – svarstė ekonomistas.

Pašnekovas taip pat nesutiko latvių sprendimo vadinti kvailu: „Žmonėms bus geriau, nes jei bent kažkiek atpigs vaisiai ir daržovės, tai vartojimui – gerai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (276)