Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 3,8 proc., paslaugų - 6 proc.

Statistikos departamento duomenimis, rugpjūčio mėn., palyginti su liepa, apskaičiuotas artimas nuliui bendras vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokytis, nes kai kurių vartojimo prekių ir paslaugų kainų didėjimą atsvėrė kitų vartojimo prekių ir paslaugų kainų mažėjimas.

Tam daugiausia įtakos turėjo daržovių, drabužių, avalynės, farmacijos gaminių kainų sumažėjimas bei pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, automobilių, tabako gaminių, aliejaus ir riebalų kainų padidėjimas.

Per šį laikotarpį vartojimo prekių kainos sumažėjo 0,2 proc., o paslaugų - padidėjo 0,4 proc. Prekių kainų pokyčio įtaka bendram mėnesiniam kainų pokyčiui sudarė -0,145 procentinio punkto, paslaugų kainų pokyčio įtaka sudarė +0,094 procentinio punkto.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,4 proc., rinkos kainos beveik nepasikeitė. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamų kainų pokyčio įtaka sudarė -0,054 procentinio punkto, rinkos kainų pokyčio įtaka sudarė +0,007 procentinio punkto.

Rugpjūtį iš maisto produktų daugiausia padidėjo pieno ir daugumos jo produktų bei sviesto kainos, o daržovių kainos daugiausia sumažėjo.

Dėl nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 1,7 proc.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių bendrą kainų pokytį nulėmė 1,7 proc. tabako gaminių kainų padidėjimas bei 0,7 proc. - vyno ir vyno produkcijos, 0,5 - spirituotų gėrimų ir 0,4 proc. - alaus kainų sumažėjimas.

2017 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2016 m. rugpjūčio mėn., valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos sumažėjo 0,4 proc., o rinkos kainos padidėjo 5,1 proc.

2017 m. rugpjūčio mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 2,6 proc. Stebima vidutinės metinės infliacijos didėjimo tendencija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)