"Naftos reikaluose amerikiečiai "ConocoPhilips" yra naudojami tam tikra prasme kaip Trojos arklys, kad mums atvestų "Lukoil" kompaniją", - kalbėjo A. Kubilius pirmadienį spaudos konferencijoje Seime.

Šiais nuogąstavimais jis žadėjo antradienį dalintis susitikime su Lietuvoje viešėsiančiu koncerno "Lukoil" prezidentu Vagitu Alekperovu.

Praėjusią savaitę A. Kubilius tvirtino, kad jo netenkina ankstesnio darbo su "Lukoil" patirtis, taip pat tai, kad galimybė "Lukoil" įsigyti "Mažeikių naftą" buvo Valstybės saugumo departamento įvardinta kaip grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui.

"Prisiminimai apie "Lukoil" veiklą Lietuvoje nuo pat 1999-2000 metų mums nekelia pasitikėjimo "Lukoil" galimybėmis tinkamai ir sąžiningai valdyti "Mažeikių naftą", - po susitikimo su "Lukoil" ir "ConocoPhilips" atstovais žurnalistams sakė A. Kubilius.

"Lukoil" ir "ConocoPhilips" norėtų "Mažeikių naftą" įsigyti per pusę, yra sakęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys. Tačiau derybų su "Jukos" dėl "Mažeikių naftos" akcijų įsigijimo bendrovės dar nepradėjusios.

"Lukoil" duomenimis, "ConocoPhilips" per tarpininkus valdo apie 12,6 proc. "Lukoil". Politikos apžvalgininkų nuomone, "Lukoil" tarnauja aukščiausios Rusijos valdžios politiniams interesams.

"Jukos" priklauso 53,7 proc. "Mažeikių naftos" akcijų, kurių rinkos vertė yra apie 4,8 mlrd. litų. Lietuvos valstybė turi 40,66 proc. "Mažeikių naftos" akcijų.

"Jukos" sulaukus milijardinių ieškinių dėl tariamų mokesčių nepriemokų, koncernas balansuoja ant žlugimo ribos ir parduoda turtą. Pagrindiniai "Jukos" akcininkai ir buvę vadovai - kalėjime.

Pasak kai kurių šaltinių, realiausi pretendentai įsigyti "Mažeikių naftą" - Rusijos koncernas "Lukoil" bei TNK-BP. Spaudos teigimu, TNK-BP yra Vyriausybės vertinama bendrovė, nes į ją yra investavusi Didžiosios Britanijos milžinė BP.

Išaugus veiklos apimtims bei produkcijos kainoms, "Mažeikių naftos" konsoliduotos pajamos pagal JAV apskaitos principus (US GAAP) pernai padidėjo 44,7 proc. - iki 7,663 mlrd. litų, o grynasis pelnas - 3,3 karto - iki 721,883 mln. litų.

2004 metais "Mažeikių nafta" perdirbo 8,66 mln. tonų naftos ir kitos žaliavos - 21 proc. daugiau nei 2003-iaisiais. Šiemet tikimasi perdirbti apie 9 mln. tonų naftos. Planuota, kad 2005 metų bendrovės pelnas sieks 244 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją