Be to, žinome, kad kai kurie kandidatai darbą gauna jau po pirmojo pokalbio, o yra ir tokių, kuriems tai tampa nesėkmingu užsiėmimu.

„Idealių žmonių nebūna, todėl, darbo pokalbio metu, reikėtų išsiaiškinti ir kandidato trūkumus, ir privalumus. Kita vertus, kandidatui labai svarbu gauti progą pasisakyti, jis vertina skaidrią komunikaciją ir sklandų atrankos procesą“, – teigia Andrius Francas, personalo atrankos bendrovės „Alliance for recruitment“ partneris ir Kauno technologijos universiteto (KTU) alumnas, dalyvausiantis KTU „WANTed“ karjeros dienose.

Andrius Francas

Eglė Klepackienė, KTU Karjeros ugdymo centro (KUC) karjeros planavimo konsultantė priduria, kad, siekiant karjeros tikslų, labai svarbu gebėti aiškiai bendrauti ir atskleisti savo gebėjimus.

„Komunikabilumas ypač svarbus karjeros pradžioje, kai kandidatas neturi tiek daug pasiekimų, kurie „kalbėtų“ už jį“, – teigia E. Klepackienė.

Pateikiamos ekspertų rekomendacijos padės pažvelgti į darbo pokalbį iš šalies, įvertinti jį suinteresuoto dalyvio – atrankų profesionalo – akimis.

1. Pakreipkite klausimus Jums tinkama linkme

Liz Ryan, knygos „Atrask save iš naujo“ autorė teigia, jog, atsakinėjant į interviu klausimus, būtina pakreipti juos taip, kad galėtumėte parodyti savo patirtį, susietą su lūkesčiais.

Pavyzdžiui, jeigu dirbote privačių klientų aptarnavimo srityje, o kandidatuojate į poziciją, kurioje daugiau reikės bendrauti su įmonėmis, turėtumėte pagalvoti, kaip jūsų patirtis atrodys naujame kontekste.

Galima tikslintis klausimus, juos užduoti patiems. Darbo interviu turėtų tapti panašesnis į natūralų pokalbį.

„Kaip žmogus jaučiasi po darbo pokalbio labai priklauso nuo to, kas jį ar ją kalbina. Darbo pokalbis gali būti malonus ir nesukeliantis streso, net ir tada, kai kandidatas netinkamas“, – teigia A. Francas, kurio vadovaujamos įmonės atrankose kasmet dalyvauja apie 15 tūkst. žmonių.

Tiems, kuriems komunikuoti ir, ypač, užkalbinti nepažįstamuosius yra sudėtinga, E. Klepackienė pataria lavinti bendravimo įgūdžius: „Galima stengtis sukurti sau tam tikras situacijas, kuriose reikėtų bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, aktyviai dalyvauti įvairiuose renginiuose“.

2. Nesistenkite savęs „parduoti"

Tyrimai rodo, jog žmonių gebėjimas išlaikyti dėmesį šiandien siekia tik 5 minutes, tad reikia išmokti glaustai, bet pakankamai save pristatyti. Tiesa, reikėtų kalbėti ne apie save, bet susieti savo patirtį su pozicija, į kurią kandidatuojate.

A. Francas skeptiškai žiūri į teiginį, jog interviu metu žmogus turi „parduoti“ savo kandidatūrą: „Situacijų būna įvairių – kai kuriems žmonėms sunku bendrauti, reikia juos kamantinėti, kad suprastum, ar turimos kompetencijos atitinka poreikius. Kita vertus, kai kurių žmonių darbo patirtis lemia, kad jie yra taip įpratę pardavinėti, jog į jų atsakymus reikia visada žiūrėti šiek tiek atsargiau“.

Tuo tarpu E. Klepackienė primena, jog darbo pokalbio metu dėmesys kreipiamas ne tik į profesinius, konkrečiai pozicijai reikalingus, bet ir į bendruosius įgūdžius.

„Sėkmei didelę svarbą turi bendrieji įgūdžiai ir kompetencijos, motyvacija dirbti konkrečioje įmonėje bei pozicijoje“, – pabrėžia KTU KUC karjeros konsultantė.

3. Būkite atviri

Prieš darbo pokalbį būtina pasitikrinti visas datas ir kitus faktus, kad jie būtų tikslūs ir sutaptų su nurodytais gyvenimo aprašyme ir motyvaciniame laiške.

„Darbo pokalbio metu gal ir nereikėtų darbdaviui iškloti visų savo nuodėmių, tačiau į klausimus derėtų atsakyti nuoširdžiai ir atvirai. Jeigu iš karto įvardinate tai, kas galėtų paaiškėti pokalbiui pasibaigus, tampate informacijos šeimininkais.

Galbūt teks paminėti ir savo trūkumą, tačiau tuo pačiu galima nurodyti savybes, kurios tą trūkumą kompensuoja“, – pataria A. Francas.

Pasitaiko, jog darbdavys domisi kandidato šeimynine padėtimi ir planais, klausia, keliuose darbo pokalbiuose jis dalyvauja, siekia sužinoti atlyginimo lūkesčius.

„Jeigu kalbame apie asmeninius dalykus, pavyzdžiui, šeimos planavimą, suprantama, jog žmogus turi teisę tai daryti asmeniškai.

Tačiau reikia būti atsakingiems – nederėtų ieškoti naujo darbo, jei, artimiausioje ateityje, planuojate šeimos pagausėjimą. Tai nenaudinga nė vienai iš pusių“, – teigia A. Francas ir priduria, kad kandidatas gali pasisakyti, jog dalyvauja keliuose darbo pokalbiuose, nes tai suteikia galimybę darbdaviui planuoti procesus.

Tuo tarpu apie atlyginimą kandidatas niekada neturėtų prabilti pats – reikia laukti to pokalbio etapo, kuriame šis klausimas paliečiamas.
„Atsakyti į klausimą apie tikimąsi atlyginimą galima įvairiai – pavyzdžiui, nurodant intervalą sumos, nuo kurios kandidatas tikrai dirbtų, iki sumos, kuri jį tenkintų“, – pataria E. Klepackienė.

4. Būkite diskretiški

Pasak A. Franco, darbo pokalbio metu svarbu ne tik tai, kas kalbama, bet ir kaip.

„Darbo pokalbis prasideda vos tik įžengus pro duris – darbdavys gali įvertinti, kaip potencialus kandidatas kalbasi su administratore, kitu personalu.

Pokalbio metu galima matyti ir tai, kaip elgiamasi su konsultantu, kokią kalbą renkamasi naudoti.

Ypač svarbu neatsiriboti nuo buvusių/esamų darbų ir nejuodinti buvusių/esamų darbdavių. Toks elgesys praneša apie nepagarbą, kurią kandidatas potencialiai gali rodyti ir būsimosios darbovietės ir jos darbuotojų atžvilgiu“, – teigia didžiausios personalo atrankos bendrovės Lietuvoje partneris ir įkūrėjas.

A. Francas taip pat atkreipia dėmesį ir į socialinius tinklus – nors kandidatų asmeninių paskyrų tikrinimas socialiniuose tinkluose laikomas nederamu, tai suteikia informacijos apie kandidato asmenybę, todėl neretai, vis tik, į jas pasižiūrima.

5. Užduokite klausimų darbdaviui

Nors optimalus interviu imančiųjų skaičius yra 1-2, kartais kandidatui tenka kalbėtis su keliais pašnekovais. Tokios situacijos dažnai tampa iššūkiu – kyla klausimų, į ką žiūrėti ir kam skirti daugiausia dėmesio.

„Kai pokalbyje dalyvauja keli žmonės, reikia stengtis paskirstyti dėmesį visiems, tačiau daugiau jo skirti tam, kuris užduoda klausimą“, – pataria A. Francas.

Aukščiau minėtoji L. Ryan teigia, jog po darbo interviu prisimenami tie kandidatai, su kuriais užmezgamas emocinis ryšys. Reikia stengtis ne tik kuo geriau atsakyti į klausimus, bet ir aktyviai klausytis – tai padės ir suformuluoti klausimus pašnekovams, ir suteiks pokalbiui natūralumo.

Be to, neturėjimas klausimų potencialiam darbdaviui – viena iš didžiausių darbo pokalbių klaidų.
Aktyvumas, emocinis įsitraukimas, mandagus ir etiškas elgesys – tai pagrindinės rekomendacijos, norintiesiems, jog darbo pokalbis praeitų sėkmingai. Pasak ekspertų, šios rekomendacijos galioja abiem pusėms: nesvarbu, kaip baigsis pokalbis, svarbu, kad abi pusės turėtų gerus prisiminimus apie susitikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)