Į tam tikras pasienio vietoves ES gyventojai gali vykti be vizų ir su leidimais ten praleisti 5 dienas. Tačiau leidimas suteikiamas, tik jeigu kelionės planuose numatytas mažiausiai dviejų kultūros objektų lankymas.

Gardino pilys – senoji, statyta Vytauto Didžiojo laikais, ir naujoji – XVII a. karaliaus Augusto trečiojo – ne vieninteliai turizmo objektai, susiję su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpiu.

Radvilų ir Sapiegų, Stepono Batoro rūmai, muziejai, bažnyčios – Gardinas perstatytas pagal Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Bonos Sforcos planą traukia turistus.

„Kai kurie turistai atvyksta jau pasidomėję istorija. Kiti stebisi, nes nežino, kad tarp Baltarusijos ir Lietuvos buvo daug bendrų istorinių įvykių, bendri valdovai“, – sakė gidas Jevgenyjus Machnačius.

„Greit sugalvoji ir kitą dieną gali vykti. Tuos popierius sutvarkai ir vyksti. O seniau reikėdavo, oi, šūsnis popierizmo. Kas daro, kas nedaro, reikėdavo į Vilnių važiuot. Kas ne vietinis, tai problema“, – pasakojo turistas Ramūnas.

„Lankytinų vietų daug, viskas susieta su LDK istorija ir praeitimi. Einant iki šių dienų turime ir XX a. veikėjų įamžinimą, pakabinta Jonui Jablonskiui atminimo lenta“, – kalbėjo Lietuvos generalinis konsulas Gardine Genadijus Mackelis.

Lietuvių turistai, pasak Gardino srities turizmo vadovų, išjudino miesto gyvenimą. Nuo praėjusių metų spalio su leidimais bevizio režimo Augustavo kanalo zonoje apsilankė beveik 35 tūkstančiai turistų, du trečdaliai jų – lietuviai.

„Miestas atsigauna, ne tik kad turistai nuperka daugiau suvenyrų. Papildomų pajamų gauna maitinimo įstaigos, viešbučiai, miestas gyvena kitu ritmu. Daugėja renginių“, – džiaugėsi Gardino srities sporto ir turizmo vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotoja Tatjana Lidiajeva.

Kelionė su turistine grupe po Gardiną ir jo apylinkes vidutiniškai kainuoja nuo 10 iki 45 eurų, papildomai tenka primokėti už pasiplaukymą Augustavo kanalu. Pasižvalgyti po Gardiną vis dažniau vyksta užsieniečiai, besiilsintys Druskininkuose.

„Važiuoja turistai iš Norvegijos, amerikiečiai, įvairių tautybių žmonės. Jeigu Izraelio piliečius traukia tiek pamatymas, tiek noras nusipirkti kažką, o jeigu mes kalbame apie tokią kategoriją kaip norvegai, apie vokiečius, tai yra visai kitaip, jie važiuoja pažinti Baltarusijos“, – teigė turizmo agentūros vadovė Aušra Ramoškienė.

Bevizis režimas nustatytoje Gardino apylinkių teritorijoje galioja iki sausio. Tikimasi, kad Minskas pratęs bevizį režimą kitąmet, su leidimais leidžiant būti daugiau nei 5 dienas visoje Gardino srityje.

„Jeigu teritorija būtų išplėsta, tuomet turistai pamatytų daug daugiau. Čia ir Naugarduko apylinkės ir, aišku, pilis. Patektume ir į gotikinį Myriaus pilies kompleksą“, – svarstė Gardino turizmo „KarMel-tur“ agentūros vadovė Natalja Karpiuk.

Besilankantys Gardino apylinkėse turistai nuolat perspėjami: už išvažiavimą iš leistinos bevizės lankymo teritorijos, gresia administracinė atsakomybė. Turistas, pažeidęs bevizį režimą, kitą kartą į šalį gali būti neįleistas.