Dauguma apklaustųjų mano, kad Anglijos centrinio banko Pinigų politikos komitetas (PPK) nebus linkęs didinti palūkanų normų per „Brexit“ derybas.

Nuo 2016 m. rugpjūčio bazinė palūkanų norma siekia rekordines žemumas - 0,25 proc. Tąkart palūkanų norma buvo sumažinta pirmą kartą nuo 2009 m. kovo, kai buvo sumažinta iki 0,5 proc.

Praėjusią savaitę vienas PPK narių, Michaelas Saundersas, pareiškė, kad norint pažaboti aukštą infliaciją, kuri liepą siekė 2,6 proc., būtina „šiek tiek padidinti“ palūkanų normas.

Birželį trys iš aštuonių Banko pinigų politikos komiteto narių balsavo už 0,25 proc. bazinės palūkanų normos, nustatytos po „Brexit“ balsavimo praėjusiais metais, padidinimą, - tai buvo pirmas kartas nuo 2011 m. gegužės, kai tiek daug komiteto narių panoro griežtinti politiką.

Tą patį mėnesį vyriausiasis Anglijos centrinio banko ekonomistas Andy Haldane'as taip pat ragino didinti palūkanų normą šiais metais.

Tačiau Anglijos centrinio banko vadovas Markas Carney birželio pabaigoje pareiškė, kad „dabar dar ne metas“ pradėti vėl didinti palūkanas.

„Santander Global Corporate Banking“ vyriausiasis ekonomistas Stuartas Greenas BBC tarnybai sakė nesitikįs, kad palūkanų normos bus padidintos anksčiau nei 2019 metais.

„Mūsų manymu, politikos formuotojai nebus linkę griežtinti pinigų politikos, kol nebus daugiau aiškumo dėl Jungtinės Karalystės prekybos sistemos, šaliai pasitraukus iš Europos Sąjungos, be to, mūsų prognozės, esą infliacijos lygis per 2018 metus nukris, taip pat turėtų mažinti spaudimą dėl palūkanų normų didinimo“, - sakė jis.

Kiti ekonomistai prognozuoja, kad palūkanų normos bus padidintos dar vėliau. „Morgan Stanley“ ekonomistai sakė nesitikį jokių šio pobūdžio veiksmų bent iki 2019 m. kovo, tuo tarpu Andrew Goodwinas iš „Oxford Economics“ prognozuoja, kad palūkanų normos bus didinamos ne anksčiau kaip trečiąjį 2019 metų ketvirtį

„Barlcays“ ekonomistai taip pat prognozuoja, kad palūkanų normos nebus keičiamos „bent iki 2019 metų“.

Tačiau taip pat yra ir tvirtinančiųjų, kad bankas palūkanų normas keis anksčiau. „EY ITEM Club“ vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimais Hovardas Arčeris (Howard Archer) neatmetė galimybės, kad palūkanų norma gali būti padidinta 2018 m. pabaigoje, nors iškart pridūrė, kad nenustebtų, jeigu toks sprendimas būtų atidėtas iki 2019-ųjų.

„Cambridge Econometrics“ ekonomistas Maiklas Ly (Michael Lee) prognozuoja, kad JK palūkanų norma gali būti padidinta antrąjį arba trečiąjį kitų metų ketvirtį, nes, jo manymu, infliacijos rodiklis išliks virš banko tikslinio 2 proc. lygio artimiausius dvejus-trejus metus.

Ekonomistas iš „Heteronomica“ Philipas Rushas - daug konkretesnis: jo prognozėmis, JK palūkanų norma bus padidinta 2018 m. gegužę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją