„Budimex“ valdybos pirmininkas Dariuszas Blocheris BNS teigė, kad bendrovė galėtų toliau dalyvauti konkurse, jei būtų pakeistos jo sąlygos. Vilniaus meras sako tikįs, kad preliminarius pasiūlymus konkursui spalį pateiks abu dalyviai, tačiau užsiminė, kad prašoma pratęsti terminą.

Pasak D. Blocherio, „KDS grupė“, kuri specialiai projektui įkūrė įmonę „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ir pateikė paraišką konkursui, nebėra pajėgi jame dalyvauti. Anot jo, Lenkijos bendrovė galėtų teikti pasiūlymą, jei kas nors kitas perimtų „Vilniaus nacionalinį stadioną“.

„KDS nepajėgi dalyvauti, tad galų gale kas nors kitas turi perimti įmonę. Klausimas, ar mes būsime pasiruošę pateikti laiku pasiūlymą, tad labai daug dar reikia išanalizuoti“, - BNS po susitikimo su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi penktadienį sakė D. Blocheris.

Anksčiau „Budimex“ BNS nurodė, kad ji nėra suinteresuota dalyvauti procese, nes jo rizika yra per didelė, bendrovė neturi patirties valdyti stadionus ir norėtų tik statyti objektą.

Anot D. Blocherio, „Budimex“ yra linkusi padėti konkurse išlaikyti konkurenciją, tačiau dar neaišku, ar tai pavyks padaryti.

„Mes esame KDS subrangovai, Vilniaus meras nori išgelbėti konkursą, šis projektas jam svarbus ir jis nori judėti toliau, tad ieško išeičių. Mes sakėme, kodėl netikime juo (konkursu - BNS) - būtent dėl KDS situacijos. (...) Net dabar aš negaliu atsakyti, ar norime tęsti dalyvavimą, ar ne, nes konkurso sąlygos labai sudėtingos, tad mums reikia kelių dienų pasiruošti. Ir susitikimo išvada buvo, kad mes norime padėti, bet nesame tikri, kad kita pusė sugebės pakeisti keletą sąlygų“, - tikino „Budimex“ vadovas.

R. Šimašius BNS po susitikimo sakė, kad galutinis „Budimex“ sprendimas dalyvauti konkurse paaiškės spalio 23 dieną, kai bus pateikti preliminarūs pasiūlymai.

„Buvo daug spekuliacijų viešumoje, tai aš nedrįstu sakyti dabar nei kad pasitraukė, nei kad dalyvauja, nes situacija yra tokia, kad dvi kompanijos yra praėjusios pirmą etapą. Konsorciumas, kur „Budimex“ yra vienas iš partnerių, yra viena iš kompanijų ir ar jie dalyvauja kitame etape, paaiškės paskutinę dokumentų padavimo dieną, kuri pagal nustatytą grafiką yra spalio 23 diena. Tiesą sakant, iš abiejų konkurso dalyvių girdžiu, kad jie gali prašyti nukelti šį terminą, bet bet kokiu atveju paskutinę dieną paaiškės, ar jie padavė dokumentus“, - BNS sakė R. Šimašius.

Anot jo, savivaldybė neprieštarautų, jeigu „Vilniaus nacionalinis stadionas“ būtų perleistas kitai bendrovei ir nebepriklausytų „KDS grupei“.

„Iš tiesų tai buvo viena žinių, kurią išgirdau. Nenoriu spekuliuoti apie priežastis, bet vienas iš klausimų yra, kaip būtų žiūrima, jeigu būtų perleista, tas ir konkurso sąlygose numatyta. Mums nėra aktualu, kokia kompanija dalyvautų, svarbu, kad sutartume geras sąlygas ir visi saugikliai būtų sudėti, nes vien kompanijos vardu pasitikėti negalima, turi būti aiškios sąlygos, nes bet kas bet kada gali perleisti akcijas“, - tikino meras.

„Man aktualu, kad būtų kuo didesnė konkurencija“, - pridūrė R. Šimašius.

„KDS grupei“ liepos pabaigoje savivaldybei pranešus, kad nebedalyvaus konkurse, kilo grėsmė, jog liks tik vienas dalyvis - prieštaringai vertinamo koncerno „Icor“ valdoma bendrovė „Axis Industries“.

Su „KDS grupės“ vadovais ir akcininkais BNS jau kurį laiką nepavyksta susisiekti.

Kredito biuras „Creditinfo“ teigia, kad „KDS grupės“ įmonė „Kauno dujotiekio statyba“ pasižymi aukšta kredito rizika. Rugpjūtį 9 dienos duomenimis, KDS vėlavimo atsiskaityti reitingas siekia 10 (aukščiausia rizika), o bankroto - 8 (aukšta rizika). Rugpjūčio 21 dieną įmonės skola „Sodrai“ siekė 100 tūkst. eurų, turi 40 nepadengtų įsiskolinimų. Iš biuro duomenų matyti, kad įmonė turi 13 turto areštų, kurių bendra vertė - 2,044 mln. eurų.

Nacionalinio stadiono koncesijos konkursas paskelbtas pernai rugsėjį, iki kovo 1-osios paraiškas pateikė du dalyviai - „KDS grupės“ įkurta įmonė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ir „Axis Industries“. Preliminarius pasiūlymus dalyviai turi pateikti iki spalio 23 dienos.

Numatyta, kad koncesininko sutartis turėtų būti pasirašoma 25 metams, o kompleksas priklausytų Vilniaus savivaldybei. Planuojama stadiono statybų vertė sieks 88,5 mln eurų (su PVM).

Jei konkursas vyks, kaip numatyta, sutartis su konkursą laimėsiančiu koncesininku įsigaliotų 2019 metų balandį, tuomet būtų pradėtos statybos.

„Budimex“ kartu su Vokietijos „Steinmuller Babcock Environment“ laimėjo 178 mln. eurų vertės Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybos konkursą. Konsorciume buvusi „KDS grupės“ įmonė „Kauno dujotiekio statyba“ dėl finansinių problemų neseniai pašalinta iš projekto.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)