Biržų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Biržų VMVT) informavo apie 4 rajono gyventojus, susirgusius ūmia žarnyno infekcija.

Paaiškėjo, kad susirgę žmonės valgė plikytų pyragaičių ir sluoksniuotų mini bandelių su karameliniu įdaru, įsigytų Vabalninko (Biržų r.) turgavietėje pas tą pačią prekiautoją.

Biržų VMVT nedelsiant pradėjo protrūkio tyrimą. Paaiškėjo, kad Vabalninko turgavietėje dirbusi prekiautoja yra registruota Panevėžio rajone. Informacija skubiai perduota Panevėžio VMVT, kurios inspektoriai patikrino konditerijos cechą Ramygaloje (Panevėžio r.), gaminusį šiuos pyragaičius ir bandeles.

Patikrinimo metu konditerijos ceche nustatyta šiukščių pažeidimų: pagaminta produkcija buvo laikoma gamybos zonoje, neapsaugota nuo galimo užterštumo. Ant to paties gamybos stalo buvo gaminama tešla ir glaistomi sausainių ,,Grybukų” kotai termiškai neapdorotu kiaušinio baltymu su cukrumi. Kai kurie greitai gendantys produktai (pvz. karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas ir kt.) buvo laikomi aukštesnėje nei gamintojo nurodyta temperatūroje.

Aiškinantis gamybai naudojamų žaliavų kilmę ir kokybę, nustatyta, kad kreminei konditerijai buvo naudoti B klasės kiaušiniai, pirkti ŽŪB „Audrupio paukštynas“ (Kovelių k., Rokiškio r.). Ištyrus laboratorijoje žaliavų ir maisto produktų mėginius, „Grybukų“ pusgaminyje nustatyta salmonella bakterijų. Panevėžio VMVT laikinai sustabdė konditerijos cecho veiklą.

Informacija apie gamyboje naudojamus netinkamos kokybės kiaušinius perduota Rokiškio VMVT, kurios inspektoriai ŽŪB „Audrupio paukštynas“ tikrins, ar B klasės kiaušiniai nebuvo parduoti kitoms konditerijos įmonėms. Nustačius tokius atvejus, kiaušinius draudžiama naudoti gamyboje, stabdoma prekyba tokiais kiaušiniais.

Antras pranešimas apie ūmios žarnyno infekcijos protrūkį gautas iš Kauno, kur 2 vaikai pateko į ligoninę. Atliekant epidemiologinę diagnostiką, nustatyta, kad susirgusieji dalyvavo krikštynų šventėje UAB „Lokio pastogė“ kavinėje (Kampiškių k., Alšėnų sen., Kauno r.). Išsiaiškinta, kad šventėje dalyvavę 14 asmenų (iš jų 2 vaikai) patiekalus užsisakinėjo atvykę pagal kavinės meniu, tačiau vaišinosi svečių atsineštu nežinomo gamintojo tortu.

Kauno VMVT inspektoriai, patikrinę šią kavinę, rado daug netvarkos. Ant žaliai mėsai ruošti skirto stalo buvo sudėti iškepti kepsniai, šviežios daržovės, salotos laikomos atvirose talpyklose lauke, prie pastato, neapsaugotos nuo taršos.

Dalis fasuotų, negreitai gendančių maisto produktų buvo sukrauti koridoriuje ant grindų. Maisto tvarkymo patalpų grindys nešvarios, netinkamai valomi ir įrenginiai. Gamybos patalpos buvo apkrautos pašaliniais daiktais. Trūko rankų plovimo, dezinfekavimo priemonių, netvarkinga darbuotojų darbo paranga. Šalutiniai gamybos produktai buvo laikomi atvirose talpyklose.

UAB „Lokio pastogė“ kavinei laikinai uždrausta vykdyti savo veiklą, atsakingam asmeniui nurodyta pašalinti trūkumus, atlikti visų patalpų ir įrenginių valymą, taip pat rekomenduota kreiptis į specializuotą įmonę dėl dezinfekcijos atlikimo.

Darbuotojai privalės pasitikrinti sveikatą - atlikti mikrobiologinius tyrimus dėl mikroorganizmų nustatymo.

„Norisi dar kartą priminti įmonių savininkams, kad B kategorijos kiaušinius draudžiama naudoti konditerinių gaminių gamyboje, nes pažeistais lukštais jie laikomi padidintos rizikos maisto produktais, kurie labai dažnai būna užteršti patogeniniais mikroorganizmais. Kiaušinių duženas gali perdirbti tik atskiros specializuotos kiaušinių produktų gamybos įmonės, taikydamos tinkamą pasterizaciją ar kitus perdirbimo metodus.

Be to, gyventojams ir viešojo maitinimo įmonių vadovams nereikėtų pamiršti, kad draudžiama atsinešti į pobūvius namuose ar kitų gamintojų pagamintus patiekalus, tortus ar kitus maisto produktus. Tokius gaminius užsakyti ir pristatyti gali paslaugų tiekėjai iš bet kurios Lietuvoje oficialiai įregistruotos maisto tvarkymo įmonės“, - sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)