Tiesa, kavinėse ir restoranuose svaigiaisiais gėrimais galima mėgautis laisvai, bet pastebima, kad su atžalomis mokslo metų pradžią švenčiantys tėvai vis rečiau užsisako alkoholinių gėrimų.

Tačiau studentai, o kai kada ir abiturientai Rugsėjo 1-ąją sutinka audringai.

Kaip teigė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė, draudimas Rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu prekybos vietose jau duoda vaisių.

Pavyzdžiui, 2005 m., prieš priimant šį įstatymą, po Rugsėjo 1-osios šventės į ligonines pateko net 25 alkoholiu apsinuodiję nepilnamečiai, o pernai metais toks buvo tik vienas, užpernai – taip pat vienas.

Tiesa, šiems pokyčiams teigiamos įtakos turėjo ne tik draudimas prekiauti alkoholiu, bet ir kitos priemonės. „Tendencijos tikrai džiuginančios, tačiau vien draudimu tokių pokyčių nebūtume pasiekę. Tam įtakos turėjo ir pardavimo laiko ribojimas, draudimas prekiauti alkoholiu kioskuose, bendras alkoholio pasiūlos mažinimas“, – „Sekundei“ tvirtino I. Juozapavičienė.

Nors apsinuodijusių ir į ligonines patekusių moksleivių mokslo metų pradžioje gerokai sumažėjo, tačiau vaikų, kurie yra ragavę alkoholio, taip sparčiai nemažėja. Kas ketverius metus visos Europos mokyklose atliekamas 15–16 metų moksleivių tyrimas atskleidė, kad lietuvių paaugliai – labiausiai geriantys.

„Paauglių alkoholio vartojimo mastai mažėja, bet ne taip greitai, kaip norėtume. 2011 m. net 95 proc. 15–16 metų jaunuolių prisipažino, kad yra vartoję alkoholio, o 2015 m. tokių buvo 87 proc. Tendencijos gerėja, tačiau mūsų paauglių alkoholio vartojimo mastai vis dar labai dideli“, – teigė direktorė.

Kova su pasekmėmis

Pasak I. Juozapavičienės, pasiekti teigiamų pokyčių šioje srityje reikės dar ne vienerių metų. Turi būti kryptingos, nuoseklios ir ilgalaikės alkoholio vartojimo mažinimo programos. Geriausių rezultatų galima tikėtis tik tuomet, kai bus įtraukiamos visos visuomenės grupės.

Nereikia atsakomybės permesti tik mokykloms. Šioje srityje svarbus vaidmuo tenka tėvams.

„Pirmiausia reikia suvokti, kad mūsų jaunimo gyvenimas sukasi telefonuose ir kompiuteriuose, tad ir mes turime eiti koja kojon, negalime likti praeityje. Visos tos vienadienės akcijos neduoda jokios naudos, turime galvoti ne apie kiekybę, o kokybę. Prevencinės programos turi duoti rezultatų“, – pabrėžė I. Juozapavičienė.

O norint rezultatų, reikia daug dėmesio skirti ir neformaliajam švietimui, kad moksleiviai galėtų užsiimti mėgstama veikla, o ne ta, kuri jiems tiesiog prieinama.

Kitų šalių patirtis parodė, kad kuo daugiau galimybių turi jaunimas, tuo mažiau yra linkęs į žalingus įpročius. „Be abejo, turime mokyti savo vaikus gebėti atsirinkti, pasakyti „ne“, dirbti su socialiniais ir emociniais jaunų žmonių įgūdžiais.

Tai duoda gerokai svaresnių rezultatų nei gąsdinimas ir nuolatinis kartojimas „negalima“, – akcentavo I. Juozapavičienė.

Mokys sąmoningumo


Kasmet Rugsėjo 1-osios šventę organizuojantis verslininkas Jonas Katinas teigė, kad lietuvių tauta pasaulyje išgarsėjo kaip labiausiai prasigėrusi, bet realybė kiek kitokia. Lietuviai dar neturi alkoholio vartojimo kultūros, tačiau po truputį einama šia linkme. Visgi Rugsėjo 1-oji yra pirmiausia vaikų šventė, tad alkoholis turėtų būti draudžiamas ne tik prekybos vietose, bet ir kavinėse bei restoranuose.

„Pusė skusta, pusė lupta negali būti. Vaikai mokosi iš pavyzdžių, todėl bent jau šią dieną turime jiems rodyti tinkamą pavyzdį – kad šventes galima švęsti ir be alkoholio. Reikėtų uždrausti juo prekiauti ne tik parduotuvėse, bet ir restoranuose ir kavinėse“, – mano J. Katinas.

Verslininkas J. Katinas ragina Rugsėjo 1-ąją neprekiauti alkoholiu ir kavinėse bei restoranuose, kad vaikai bent šią dieną matytų gerą pavyzdį. Jis pats jau praėjusiais metais per mokslo metų pradžios šventę visiškai uždarė alaus barus, o kavinėje vaikai su tėvais bei seneliais, pedagogai buvo kviečiami tik šventinių pietų.

Šiemet taip pat žada laikytis tradicijos ir taip prisidėti prie panevėžiečių sąmoningumo ugdymo.

„Tai vaikų šventė, todėl tėvai neturėtų gurkšnoti tauriųjų gėrimų. Jau pernai kavinėje pas mus nebuvo galima įsigyti alkoholio ir visi labai geranoriškai tai priėmė, nebuvo jokio triukšmo ar keiksmų. Verslininkai, šią dieną atsisakę prekiauti alkoholiu, didelių nuostolių tikrai nepatirs“, – tvirtino J. Katinas.

Anksčiau prieš rugsėjo 1-ąją daugelis šturmuodavo parduotuves, kad galėtų įsigyti alkoholio, dabar to jau nebeliko.

Pasak J. Katino, iš anksto apsirūpina alkoholiu tik tie, kurie jau serga ir nė dienos negali praleisti be gėrimo. Tokius galima atpažinti iš tolo – jie perka patį pigiausią, bet stiprų alų, kurį vadina „matuliukais“.

„Saikingai alkoholį vartojantys tautiečiai tikrai jo neperka iš anksto. Nesu blaivybės šalininkas. Visada uždraustas vaisius būna saldesnis, todėl suaugusieji turi rodyti pavyzdį jaunimui, kad per šventes galima pasimėgauti taure vyno, bet Rugsėjo 1-ąją reikėtų palikti tik vaikams“, – įsitikinęs J. Katinas.

Yra didesnių problemų

Bistrampolio muziejaus

Jau septynerius metus Rugsėjo 1-osios šventę organizuojančio Bistrampolio dvaro savininkas Rimantas Gudelis teigė, kad draudimai parduoti alkoholį kavinėse ar restoranuose nereikalingi, nes alkoholio apyvarta, palyginti su kitomis dienomis, nėra didesnė.

Bent jau pas juos užsukančios šeimos, pedagogai alkoholiu nepiktnaudžiauja.

„Tikrai nėra nieko blogo, jeigu šią dieną žmogus išgeria taurę vyno. Per septynerius metus nėra buvę nė vieno incidento, kurį išprovokuotų per didelis alkoholio kiekis. Dažniausiai pas mus užsuka šeimos praleisti laiką gražioje aplinkoje, pamaitinti danielius, pasisupti ant sūpynių, suvalgyti ledų ar pyrago“, – sakė R. Gudelis.

Jo teigimu, net jeigu ir būtų uždrausta šią dieną prekiauti alkoholiu, klientų netrūktų. Ši diena restoranams ir kavinėms ir taip būna pats darbymetis.

Gal nepilnamečių alkoholio vartojimo problema ir egzistuoja, tačiau ją reikėtų spręsti kitomis priemonėmis nei draudimai.

„Manau, kad Lietuvoje yra gerokai daugiau problemų nei tai, kad mokslo metų pradžios šventę aštuoni pedagogai sutinka su vienu buteliu vyno“, – teigė R. Gudelis.

Studentai alaus neatsisako

Laisvės aikštėje esančios picerijos „Čili pica“ direktorė Loreta Gavėnienė prisipažino taip pat pastebinti, kad Rugsėjo 1-ąją vis daugiau panevėžiečių sutinka blaiviai. Tik retas su vaikais šventinių pietų užsukęs klientas užsisako ir svaigiųjų gėrimų.

„Paskutiniais metais tikrai matome tendenciją, kad jeigu šeimos ateina su vaikais, beveik visada švenčia be alkoholio“, – sakė L. Gavėnienė.

Tačiau vakarop kavines ir restoranus okupuoja studentai, o kai kada ir abiturientai. Pasak picerijos direktorės, jaunimas švenčia tikrai audringai. Tačiau tuo stebėtis tikriausiai nereikėtų.

Susitikus po vasaros atostogų ar ištrūkus iš tėvų namų dažnai jaunuoliai turi apie ką pakalbėti. Stiprūs svaigieji gėrimai tarp jaunimo nepopuliarūs, tačiau alaus išgeriama nemažai. „Tėvai tikrai darosi sąmoningesni, o jaunimas kaip ir visais laikais švenčia triukšmingai. Tačiau alkoholio apyvarta nebūna didesnė nei įprastai.

Šiemet Rugsėjo 1-oji bus penktadienis, kai žmonės labiau atsipalaiduoja ir leidžia sau šiek tiek daugiau, tad sunku ką nors prognozuoti“, – teigė L. Gavėnienė.

Daugiau skaitykite - naujienos.lt.